Черкаська галузь освіти – на другому місці в Україні

Черкаська галузь освіти – на другому місці в Україні

Стартує новий навчальний рік. У 2018−2019 навчальному році до шкіл області підуть близько 112,5 тис. учнів. Проте очікується понад 12,6 тис. першокласників, що на 3 тис. учнів більше порівняно з минулим роком. Освітня галузь Черкащини посідала ІІІ місце в Україні, а за результатами роботи в 2017 році – почесне друге місце!

На початок нового навчального року в області обліковуватиметься 1 167 закладів системи освіти, зокрема 430 дошкільних і 627 закладів загальної середньої освіти. У 2018 році не допущено приватизації об’єктів освіти, їх безпідставного перепрофілювання.

Дошкільна освіта
В області функціонує 658 закладів дошкільної освіти, із них 228 навчально-виховних комплексів «Заклад дошкільної освіти – заклад загальної середньої освіти», де здобувають дошкільну освіту близько 43 тис. дітей.
Охоплення дітей віком від 3 до 6 (7) років усіма формами дошкільної освіти, зокрема педагогічним патронажем, становить 99 % (по Україні – 93 %).

– Відсоток охоплення дітей дошкільного віку від 3 до 5 років закладами дошкільної освіти різних типів іформ власності на Черкащині – один із найвищих і становить 97 % (по Україні – 83 %). Підготовкою до навчання в школі діти п’ятирічного віку 100 % охоплені різними формами дошкільної освіти, – розповідає начальник Управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський. – Ми розробили план створення додаткових місць для дітей дошкільного віку, з метою забезпечення місцями у закладах дошкільної освіти усіх дітей, які потребують здобуття дошкільної освіти.

Задля забезпечення максимального охоплення дітей дошкільною освітою та надання їм якісних освітніх послуг, розвитку мережі ЗДО в області протягом 2017−2018 навчального року відкрили 24 додаткові дошкільні групи при функціонуючих закладах на 420 місць і видали ліцензію приватному закладу в м. Умань – Приватний заклад дошкільної та загальної середньої освіти «Українська дитяча академія», що розпочне роботу 1 вересня 2018 року.

У 2018−2019 навчальному році ЗДО будуть використовувати чинні програми, рекомендовані Міністерством освіти і науки України. За бажанням заклади мають право самостійно розробляти власні освітні програми. Основою для розроблення освітньої програми є Базовий компонент дошкільної освіти.

«Нова українська школа» та інноваційні заклади освіти
Усього в області на обліку перебуває 627 закладів загальної середньої освіти, функціонує 603 (усіх типів і форм власності) з контингентом 112,5 тисячі учнів, у тому числі 4 приватні школи, 5 навчально-реабілітацій­них центрів.

– Упродовж літа 2018 року відбулися зміни у мережі закладів загальної середньої освіти. Ліквідовано 1 школу у Монастирищенському районі (Степівський НВК І ступеня), реорганізовано у заклад нижчого ступеня 33 школи: у м. Сміла (1), у Золотоніському (2), Уманському (10), Лисянському (17), Тальнівському, Шполянському та Чигиринському районах (по 1).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x