Барви невгамовного літа

Барви невгамовного літа

Барви невгамовного літа

Літо завжди було мрією. Але нині помічаємо, що це дуже нелегка мрія. Мрія, що обпікає і серце, і пальці. Спека, що пронизує кожну клітину твого тіла. Коли мало не кожен день – ніби розжарена сковорідка… І лише вечір, а потім і ніч приносять бажану прохолоду.
Але ж яскраві барви серпневого базару… ну, це ж просто вражає! Соковито червоніють помідори… Смугасті піжами кавунів… Перець – у своєму розмаїтті! Перець, що просто зачаровує своєю лагідною гіркотою. Та і замашні качани кукурудзи… Коли їх зварити і непоспішливо смакувати ними – ну, це ж делікатес! А кабачки… а сині баклажани… Така смакова гама! Що і узимку згадуватимеш – оце б швидше літо…
І щодо футбольних пристрастей… Перерва між футбольними чемпіонатами в Україні – нині улітку… Що і є логічним. Улітку багато хто з болільників – у відпустках! Отож і футбол – за болільниками… певна річ! – теж у відпустку. Але відпустка у футболу – коротка.
Бо знову починається гра, з’являються перемоги і поразки в улюбленої команди. І тоді вже милості не жди. Буде критика… Гостра, в’їдлива, уперта. Критикуватимуть усіх – і ще молодих гравців, і вже досвідчених тренерів, і бюрократів з футбольної федерації… Бо і треба критикувати, щоб – гравці активніше тренувалися, тренери шукали і знаходили нові варіанти гри для майбутніх матчів, бюрократи більше ворушилися, а не прилипали до керівних крісел. Щоб кипіло життя… І футбольне теж!
А літо гаряче… а літо спекотне… отож і хочеться… чого саме хочеться?! Ну, холодненького квасу, наприклад… Та і щодо свіжозвареної кавоньки чи зеленого чаю – теж емоції будуть… вельми позитивними! А до супермаркета завітаєш, а там акція – пиво… уявіть собі… дешевше! І згадуєш – а чогось уже давненько пиво свіженьке не доводилося дегустувати. А тут акція… можна було б пива і придбати. І удома його – до холодильника! Щоб потім таки… спробувати на смак.
І починаються філософські роздуми на тему – а чого ж… коли така погода… коли така жахлива спека… акція саме на пиво! Може, усе ж якась невідповідність є між можливостями наших гаманців і цифрами, що характеризують ціну цього, нібито і корисного, і привабливого напою?! Що у таку скажену спеку – акція… Та і хіба тільки про пиво це можна було б сказати!
А на узбіччях доріг – бігборди… А на них з глибокодумними обличчями політики! Мабуть, думають – а де б узяти грошей, щоб ще бігбордів з власними обличчями наставити. Бо вибори наближаються і треба виборцям про себе нагадувати. Щоб, так би мовити, голос до голоса.
Ну, що тут поробиш… Грошей завжди не вистачає. Комусь – на пиво, а комусь – на бігборди…
Отож таке воно літо – і стрімке, і розгонисте, і гаряче… Переповнене сонцем і радістю, відпочинком і повсякденними турботами.
Ми радіємо літу, бо літо – це літо. Ми усвідомлюємо, що літо – це мрія… Мрія, яка минає! Але яка повертається і у споминах, і наяву.
Літо – це хвиля, що швидко наближається до берега… А потім так само стрімко тікає від нього!
Кожна пора року – приваблива по-своєму. Але літо – це щось особливе! Щось настільки хвилююче, щось настільке п’янке і розкуте. Літо – це казка… яка і узимку не покидатиме нас!
Бо літо – це ніби велике, відкрите усьому світу серце… Серце, що своїм хвилюванням робить світ навколо нас – уперто схвильованим!
Ми усміхаємося літу… і літо – усміхається нам! Своїми неповторними барвами… своїм квітучим і немилосердним сонцем. Так, посміхається і узимку. І яка ж вона бентежна – гаряча посмішка літа…
А завершити розмову на таку животрепетну тему хотів би віршем, написаним з легесенькою іронією. Бо і для чого ж важка і ядуча іронія, коли навкруг вирує і п’янке, і неповторне літо!

МОЖЕ, ПРИВЕЗУТЬ… (Іронічне) 24.08.18р.

На одному з черкаських базарів придбав персики, вирощені у Вергунах, селі під Черкасами.

Радість все ж, а не досаду –
Не шукаєш… а знайдеш!
Зміни клімату завзяті
На базарі видно теж.

Фруктів-овочів немало.
І таких, що просто – ах…
– Де ж ці персики зростали?!
– Як це де?! У Вергунах!

Спека… ох, така сувора!
І на все у неї вплив.
Може, привезуть вже скоро –
Мандарини з Вергунів!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x