Як не стати жертвою домашнього насильства

Як не стати жертвою домашнього насильства

Чоловік постійно принижує та застосовує силу? Погрожує забрати дітей? Що робити, куди звертатися та як себе захистити – на ці запитання сьогодні у прес-центрі «Нової Доби» відповіли регіональна координаторка БО «Позитивні жінки» Марія Севериненко та юрист Тамара Мельнікова.

За законом будь-яка людина, яка отримала тілесні ушкодження, має право звернутися у поліцію та суд.
– Перший етап – написання заяви в поліцію. Анонімно в правоохоронні органи звернутися не можна, тому треба прийняти рішення для себе. Нюанс – одиничний випадок нанесення тілесних побоїв може бути визначений як внутрішньосімейний конфлікт і заводити справу з обвинуваченим в поліції не стануть, – пояснює юристка. – Другий етап – звернення до суду з заявою. Обов\’язково треба звертатися в медичний заклад. До заяви необхідно додати довідку про тілесні ушкодження, яку нададуть у травмпункті, рішення судмедексперта, фото побоїв, копію заяви в поліцію, свідчення очевидців тощо.
За словами пані Мельнікової, відповідальність за нанесення тілесних ушкоджень передбачає штраф, виправні роботи та навіть позбавлення волі. Якщо після побиття жінка частково втрачає працездатність, то штраф подвоюють, навіть може загрожувати позбавлення волі.

Нерідко жінки звертаються із проблемою, що чоловік переслідує після розлучення: чатує біля будинку, докучає дзвінками, несподівано приходить у гості. У цьому разі спочатку треба поговорити з чоловіком і спробувати вирішити конфлікт мирним шляхом. Якщо це не вдається, то юрист пропонує подати заяву у правоохоронні органи та до суду. Адже колишній чоловік вже зазіхає на свободу пересування та особисте життя. У Кримінальному кодексі України за порушення цієї норми передбачено покарання.

Трапляються випадки, коли чоловік перед розлученням погрожує забрати дітей, при цьому він зачитує деякі статті законодавства і маніпулює цим.
– Радимо звернутися до правоохоронних органів із заявою, та вказати свідків, – говорить Марія Севериненко. – Дитина завжди залишається з матір’ю, якщо її батько не доведе в суді виняткові обставини неможливості цього.

У Черкасах жінки, які потрапили у скрутні життєві обставини та потребують допомоги, можуть звернутися у Жіночий кризовий центр (вул. Кобзарська, 1). Центр надає тимчасовий притулок та сприяє психологічному відновленню й подальшій адаптації у суспільстві. Працівники закладу допомагають жінкам відновити документи, працевлаштуватися, оформити соціальні виплати, а також влаштувати їхніх дітей у дитячий садок або дошкільний заклад. Черкаські волонтери також долучаються – підтримують фінансово та приносять речі й продукти.

Телефон для тих, хто потребує допомоги або хоче допомогти Жіночому кризовому центру для постраждалих від домашнього насильства: (093) 668-02-46 (Анжеліка, адміністратор центру).

Телефон Марії Севериненко: (067) 470-76-58.
Юрист Тамара Дмитрівна Мельнікова: (093) 511-78-44.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x