Коли не застосовують пільгу з податку на нерухоме майно

Коли не застосовують пільгу з податку на нерухоме майно

Пільгу не застосовують до:
– майна пільговиків, площа якого перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної (тобто для квартир 60Х5 = 300 кв. м., для будинків 120Х5=600 кв. м; для різних типів 180Х5=900 кв. м). До того ж власникам таких квартир/будинків сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожну квартиру понад 300 кв. м, будинок більше 500 кв. м.
– майна пільговиків, що використовують їх власники з метою одержання доходів (здають в оренду, лізинг, позичку, використовують у підприємницькій діяльності. До прикладу, член сім’ї учасника АТО – фізична особа – підприємець, який зазначив своє житло як податкову адресу та фактично здійснює діяльність у власній квартирі/будинку, не матиме пільги з податку на нерухомість. Податок обраховують на загальних підставах. Аналогічно і для особи, яка здає квартиру/будинок в оренду.
Також відповідно до норм Податкового кодексу України та за рішенням №2-136 для фізичних осіб м. Черкаси не оподатковують податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки:
– будівлі дитячих будинків сімейного типу;
– житлова нерухомість непридатна для проживання, в тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням міської ради;
– об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям-інвалідам, яких виховують одинокі матері (батьки), але не більше одного такого об’єкта на дитину;
– об’єкти житлової нерухомості, що належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховують п’ять та більше дітей;
– будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності;
– об’єкти нежитлової нерухомості, які використовують суб’єкти господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність в малих архітектурних формах та на ринках.

Утім у разі використання власниками житлової нерухомості у підприємницькій діяльності та з метою одержання доходів (здають в оренду, лізінг, позичку) пільгу з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки не надають.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x