Правильно збираємо і зберігаємо гарбузи

Правильно збираємо і зберігаємо гарбузи

Гарбуз – це один з тих овочів, що може радувати своїми корисними властивостями всю зиму і частину весни, якщо його правильно зібрати і зберегти.

Залежно від сорту, час дозрівання цих баштанних культур відрізняється. Але загальне правило все-таки є: від моменту посадки і до повного дозрівання має пройти близько 5 місяців. Це означає, що, якщо ви посадили гарбуз в квітні, дозріє він у вересні. Якщо ж висадили його в травні – проводити прибирання врожаю потрібно в кінці вересня. Головне – зібрати урожай до стійких заморозків. Якщо плоди трохи не встигли дозріти, нічого страшного, вони «дійдуть» у приміщенні.

Ознаки дозрівання гарбузів досить просто відзначити. Листя жовтіє, при розтиранні в долонях – розсипається. Шкірка стає щільною і твердіє. Яскраве забарвлення посилюється. Плодоніжка твердне. Гарбуз важко проткнути нігтем.

Існують нескладні, але дуже важливі прийоми, що допоможуть зберегти гарбузи до весни. Робити збір треба в суху, сонячну погоду. Зрізати зі стебла разом з плодоніжкою. Так плід довше пролежить. Не допускати механічних пошкоджень (проколи, подряпини, удари). Не кидати плоди, а переносити і обережно складати. При транспортуванні укладати на мішки або покривала, відгороджувати від дотиків з твердими поверхнями.

Якщо погодні умови не дозволяють витримати гарбуз на грядці 5 місяців, можна зривати його і раніше. При цьому потрібно його «дотримати» в теплому приміщенні, як мінімум, ще два тижні.

Особливості збору врожаю також залежать і від сорту. Збирати декоративний гарбуз потрібно обережно, обирати плоди без подряпин, адже так вони швидко почнуть гнити. Мускатний гарбуз, ароматний і солодкий, але терміни дозрівання у нього найтриваліші. Тому його збір буде більш пізнім, ніж звичайного або декоративного.

Яким би не був гарбуз, не можна, щоб плоди на городі прихопили заморозки. Гарбуз не любить холод. Укладати гарбузи на зберігання бажано плодоніжками вгору на суху хвою, солому, стружку або тирсу. Можна зберігати гарбуз прямо під ліжком у звичайній квартирі. Головне, щоб приміщення було сухе. При високій вологості на гарбузі з’являються грибки і він починає швидко гнити.

Якщо у вас є погріб, то гарбузи можна зберігати в ньому. Спочатку відберіть для зберігання найщільніші, ті, що добре визріли, неушкоджені. Їх у підвалі розміщують на стелажах, щоб вони не торкалися боками. Це вбереже від підгнивання. Гарбузи ставити потрібно плодоніжкою вгору. Періодично спускайтеся в погріб і перевіряйте плоди. Якщо на шкірці з’явилися м’які темні плями, то діставайте гарбуз і терміново пускайте «під ніж».

Якщо підвалу або погреба у вас немає, то доведеться зберігати гарбузи у квартирі. Можна поставити гарбуз на лоджії (якщо вона утеплена і температура там не опускається нижче 5 градусів). Прикрийте плоди від сонця легкою ковдрою. Якщо лоджії у вас немає, доведеться вашим гарбузам лежати в кімнаті, наприклад, під ліжком. Твердошкірі гарбузи чудово будуть зимувати в кімнатних умовах, але перевіряти плоди потрібно частіше. Якщо з’явилися підгнивання – плід відразу пускайте в переробку.

Коли гарбуз цілий, то зберігати його легко. Що робити, щоб зберегти вже розрізаний плід? Гарбузова каша або суп смачні, але куди подіти решту 10 кг гарбуза, що не потрапили в страву? Такий розрізаний гарбуз доведеться помістити в холодильник. Спочатку розріжте його на частини і видаліть насіння. Всю м’якоть зберігайте в холодильній камері. Там гарбуз буде пролежить 1–1,5 тижня. Якщо ласувати гарбузом ви будете не скоро, то поділіть його на порційні шматки і приберіть в морозилку. Кожен шматочок гарбуза упакуйте в целофановий пакет.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x