Робота в саду та на городі у вересні

Робота в саду та на городі у вересні

Початок осені – це перехідний період між збиранням врожаю і висівом озимих, крім того, в цей час треба обрізати і білити дерева і чагарники, щоб підготувати їх до холодів. Посилено триває боротьба з шкідниками і хворобами. Єдине, що можна перестати робити – це підкладати добрива на грядки, а також обприскувати ті культури, урожай з яких збиратимете через 3 тижні.

На грядках повним ходом йде збір врожаю, і багато його закладають на зберігання. Так ось, підвали перед цим зовсім не зайве продезінфікувати, побілити вапном, а ящики помити гарячим розчином соди і просушити. Адже для багатьох шкідників і хвороб умови наших підвалів просто курортні.
Після зібраних культур залишаються порожні грядки? Не дайте їм простоювати. Кінець літа, початок осені – це відмінний час, щоб посіяти багато вітамінних культур і отримати другий, осінній урожай: кріп, салат, шпинат, редиска. Якщо ж хочете відновити родючість грядок, то посійте сидерати.
Листя, яке починає жовтіти на деревах, – це знак для садівників, що можна починати посадку дерев і кущів з відкритою кореневою системою. Якщо ви придбали саджанці, на яких ще є листя, його потрібно акуратно видалити. Це зменшить випаровування вологи і збільшить шанси рослини прижитися. Звичайно, найкращий варіант, який гарантує 100 % приживання, це покупка саджанців із закритою кореневою системою. Особливо, коли мова йде про саджанці хвойних рослин. Не піддавайтеся спокусі купити дешево на стихійному ринку – витратите і гроші і час.

Якщо у вересні у ваших плодових дерев продовжують рости пагони, то їх варто прищипнути. Це дозволить їм визріти і нормально приготуватися до зими. Під час сильних морозів вони не постраждають.

У вересні, як і раніше, можна заготовлювати вже здерев’янілі живці ягідних (смородина і агрус) і декоративних (барбарис, спірея, дерен, бузок та ін.) чагарників і намагатися їх вкорінювати. Робити це не складно. Головна умова успішного вкорінення – постійна вологість ґрунту і зменшення випаровування вологи самими живцями.

Деякі садівники розмножують культури ще простішим способом – навесні прикопують горизонтальні пагони. За вегетаційний період на них розвивається гарне коріння. І саме у вересні такі, вже самостійні, рослини потрібно відсікати від материнського куща і висаджувати на постійне місце або в контейнер. У вересні можна використовувати і ще один спосіб розмноження кущів – поділ рослин, що дуже розрослися.

На початку осені можна підживити рослини мінеральними добривами. Але пам’ятайте основне правило: з другої половини літа в добривах не повинно бути азоту, тільки калій, фосфор і мікроелементи.

Останні роки вересень відрізняється сухою і спекотною погодою. Не забувайте регулярно поливати ваші рослини, причому не тільки овочеві, а й дерева і кущі. Зовсім інша справа – виноград. На винограднику йде збір врожаю, багато початківців садівників роблять помилку, поливаючи в цей період плодоносні лози. Робити цього не варто. Через занадто швидкий «набір» води ягоди можуть полопатися. Ще одна помилка – це рання обрізка винограду. Не поспішайте: чим довше листя затримається на кущах, тим краще буде врожай наступного року. А ось ті кущі, з яких зібрали врожай, вже можна обробити від хвороб і шкідників.

У перший місяць осені добре висаджувати або вкорінені вуса, або куплену розсаду полуниці. Це дозволить вже навесні наступного року отримати нехай невеликий, але такий приємний урожай смачних і ароматних ягід. При посадці варто пам’ятати, що попередниками суниці садової не повинні бути пасльонові культури: помідори, перець, баклажани, картопля, а також цибуля. А ось салат, редиска і кріп, як попередники, підійдуть навіть дуже.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x