Вчора на Чигиринщині випала рекордна кількість дощу

Вчора на Чигиринщині випала рекордна кількість дощу

У вихідні середній температурний фон знизився із +20..22º до +15..17º. Циклон, що вийшов із Криму, приніс у наш регіон сильні та дуже сильні дощі. Повідомляють в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.
Із суботи по сьогоднішню ніч найбільше випало у Черкаському та Чигиринському районах 78 та 86 мм відповідно, що становить 2 вересневі норми. На решті території області, кількість опадів становила 27-50 мм або 58-120% місячної норми.
Так, лише за минулу добу у Черкасах випало 50,4 мм дощу або 116% місячної норми та є стихійним явищем погоди. Як відомо, у Черкасах найбільшу кількість дощу за добу у вересні зафіксували у 1989 році – 50,8 мм. Тобто позначки опадів вчора майже сягнули абсолютного рекорду.
А у Чигирині 9 вересня встановлено новий рекорд максимальної кількості опадів за добу – 69,8 мм проти 52 мм (вересень 1929 р.).

Такий характер погоди у вересні не повинен дивувати черкащан. Для першого місяця осені характерний початок перебудови атмосферних процесів з теплих на холодні, тому погода стає більш нестійкою, з частими вторгненнями холоду.

Очікувані дощі припинили ґрунтову засуху на всій території області та покращилися умови для проведення осінньої сівби. Разом з цим, показник горимості у лісах знизився до 1 класу.

За прогнозом, на початку нового тижня Кримський циклон буде заповнюватися над Вінницею-Кишиневом. Тому дощі на Черкащині із середи припиняться. Друга половина робочого тижня буде під впливом антициклонів, денна температура зросте із +19..21º до +23..25º, нічна, навпаки – знизиться із +14..16º до +10..12º. У наступні вихідні дні, під впливом циклону з Північної Атлантики, похолодає на 3-5º, можливі невеликі дощі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x