Черкаські рятувальники забезпечили безпечні умови для святкування Рош-Га-Шана (ПІДСУМКИ)

Черкаські рятувальники забезпечили безпечні умови для святкування Рош-Га-Шана (ПІДСУМКИ)

10 вересня в Умані, брацлавські хасиди з 22 країн Світу зустріли за власного літочислення – 5779-й Новий рік. Для святкування Нового року до Умані цьогоріч прибуло 27876 паломників-хасидів. Традиційно, з урахуванням попередніх років у цей період в Умані, Управління ДСНС створило спеціальне угрупування сил. Серед завдань зведеного загону оперативне реагування на можливе ускладнення пожежної та техногенної безпеки, а також проведення профілактичних заходів аби попередити виникнення надзвичайних подій пожежного та техногенного характеру. Про це повідомляє прес-служба ДСНС України в Черкаській області.

У відповідності до спеціально розробленого та узгодженого із іншими оперативними та спеціалізованими службами плану, напередодні святкування Рош-Га-Шану з метою забезпечення та координації дії між владою, представниками релігійних громад і силовими структурами в місті було створено оперативний штаб. Також неподалік від меморіального комплексу було розгорнуто спеціальний зведений загін Управління. До складу цього угрупування сил, крім безпосередньо Уманської пожежно-рятувальної частини, також увійшли рятувальники та техніка з підрозділів Управління шести найближчих районів. Загалом, чисельність зведеного загону становила 108 рятувальників, та 24 одиниці пожежно-рятувальної та спеціальної техніки. Також до складу загону з 9 вересня було перебазовано спеціалізований вертоліт «Єврокоптер» спеціального авіаційного загону ДСНС України.

Досвід ліквідації надзвичайних ситуацій та рекомендації за результатами інспекторських перевірок, які було проведено напередодні святкових заходів, в межах меморіального комплексу Цадика Нахмана були визначені спеціальні точки напруги, де з великою імовірністю могли виникнути надзвичайні події. Саме в цих місцях, до яких у першу чергу відносяться релігійні об‘єкти, синагога, могила духовного лідера хасидів, наметове містечко, а також Осташівський став, з 4 вересня були встановлені 5-ть стаціонарних постів, 4 – на пожежних автоцистернах, та 1 водолазний пост. Крім цього, для забезпечення оперативного реагування на пожежі в місцях масового перебування паломників, було організовано роботу 4-х спеціальних піших дозорів забезпечених первинними засобами пожежогасіння.

Значну допомогу рятувальникам надало посольства країни Ізраїль. Враховуючи специфіку хасидизму, ізраїльські фахівці допомогли доступно оформити наочну агітацію. На усіх будинках, які мають відношення до паломників було розміщено спеціальні панно та застережні плакати. На дверях готелю та під’їздів житлових будинків вивішені листівки. Аналогічними листівками було забезпечено і наметове містечко, а частина хасидів отримала індивідуальні пам’ятки.

Нажаль специфіка заходу та особливості релігійних відправлень, не дозволили повністю уникнути проблем з питаннями безпеки. Проте головним показником ефективних дій створеної системи реагування, і це відмічали усі фахівці і в тому числі представники спеціалізованих служб безпеки та Посольства Ізраїлю, стало те, що вдалось уникнути трагічних випадків серед прочан.

Всього з початку святкувань, Рош-Га-Шану, рятувальниками зведеного загону Управління, спільно із працівниками Нацполіції та поліцією Ізраїлю було попереджено виникнення 17-ти пожеж.

Двічі для проведення евакуації прочан, які потребували термінової медичної допомоги, був залучений єврокоптер ДСНС України, який здійснив транспортування хворих до міста Київ.

Так, 11 вересня о 06:20 за допомогою єврокоптеру транспортовано до міста Київ для надання медичної допомоги громадянина держави Ізраїль, в якого було виявлено гострий апендицит. Цього ж дня, близько 18-ї години, під час святкування Рош-Га-Шану стало зле 30-річному прочанину. Після огляду його медичною бригадою фахівців із Ізраїля, чоловіка з попереднім діагнозом інфаркт, Єврокоптером ДСНС терміново було доставлено до Київського спеціалізованого медичного центру.

Загалом, станом на 7-му годину ранку 12 вересня з Умані вже виїхали 10147 паломників-хасидів. Наразі в районі меморіального комплексу залишається 17729 прочан.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x