У Смілі запрацював новий скринінговий центр

У Смілі запрацював новий скринінговий центр

Сьогодні на базі КЗ «Смілянська міська лікарня імені Тараса Шевченка» відкрили свої двері четвертий на Черкащині профілактичний скринінговий центр «Здоров`я жінки» та відділення нефрології та діалізу. Про це інформує власний кореспондент «Нової Доби».

У Смілі запрацював новий скринінговий центр

Згідно статистики за рік в області обстежують близько 300 тисяч жінок, з них у 4,5 тисяч виявляють онкологічні захворювання. Тому базовим принципом ефективної онкологічної допомоги у всьому світі залишається виявлення онкологічних захворювань на ранніх стадіях. Скринінгові центри якраз створені задля своєчасного виявлення онкологічних хвороб у жінок. У центрах «Здоров’я жінки» зосереджено все для діагностики жіночого здоров’я. Зокрема, фахівці проводять ультразвукову діагностику, відеокольпоскопію і мамографію. Прийом здійснюватимуть за попереднім електронним записом.

У Смілі запрацював новий скринінговий центр

Як зауважив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, нині на Черкащині функціонують чотири таких центри. Найближчим часом планують відкрити п’ятий. Скринингові центри зосереджені у Черкасах, Смілі, Золотоноші, Звенигородці та Умані.
– Нашим пріоритетом є безпосередньо галузь медицини і вирішення нагальних проблем, які є у містах та селах. На створення скринінгових центрів у Черкаській області виділено 19 мільйонів гривень інвестицій – половину коштів надав Державний фонд регіонального розвитку, іншу частину – місцеві бюджети та інвестори, – каже Юрій Олегович.

На гемодіаліз у Черкаській області хворіють 288 осіб, з них – 47 зі Сміли. Вони протягом усього життя три рази на тиждень потребують процедури «штучної нирки». У відділені діалізу в Смілі послугу зможуть отримати жителі Смілянського, Шполянського, Городищенського, Корсунь-Шевченківського, Кам’янського і частини Черкаського районів. Допомогу мають отримувати до 40 пацієнтів. Для тих пацієнтів, які мають вірусні захворювання, є окремий зал та апаратура. Щодня пацієнти отримуватимуть процедури у дві зміни (до 12 осіб).

У Смілі запрацював новий скринінговий центр

Інвестором виступила компанія «Фрезеніус», яка виділила більше 12 мільйонів гривень на смілянське відділення гемодіалізу. Безпосередньо виконували роботи представники фірми «Діасервіс плюс». Апаратура, якою обладнали центр, забезпечує гемодіаліз і гемофільтрацію (це залежить від того, якому пацієнту підходить та чи інша процедура). Всього у центрі діють три зала, де встановлено 10 апаратів фірми «Fresenius» для гемодіалізу та обладнання для водоочищення.

У Смілі запрацював новий скринінговий центр

– Із приходом високих технологій почали змінюватися підходи до лікування хворих з хронічною нирковою недостатністю. У відділенні гемодіалізу в Смілі встановлено новітнє обладнання, спеціальна вентиляція та освітлення, як у клініках США та Великобританії. Проект пройшов експертизу в інвестора та санепідемстанції, – розповідає головний лікар Черкаської обласної лікарні Олександр Дудник.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x