Сивий Корсунь і в 986 років молодий

Сивий Корсунь і в 986 років молодий

Суботній дощ після незвично спекотного початку вересня когось порадував, а от жителів Корсуня-Шевченківського засмутив: друга субота вересня − традиційне свято, День міста, день його народження. На центральній площі вже стояла величезна сцена, артисти терпляче ловили дрижаки –
і глядачі таки прийшли. Під парасольками, але з радісними усмішками і гарним настроєм. Таке свято ніякий дощ не зіпсує! Цієї осені відзначили
986-ту річницю з часу заснування міста Ярославом Мудрим як одного з форпостів на південному краю Київської Русі, яким у ХІІ столітті була річка Рось.
Організатори свята – міська рада − подбали про цікаву й насичену програму. Спочатку артисти Черкаського обласного музично-драматичного театру порадували найменших корсунців театралізованим казковим дійством «Візок чудес» за мотивам поеми Івана Франка «Лис Микита» та українських народних казок.

Потім свої святкові програми показали юні артисти – учасники творчих колективів районного Центру дитячої та юнацької творчості. Серед них багато переможців всеукраїнських і міжнародних конкурсів, що переконливо свідчить: корсунська земля щедро виколисує таланти. Ніби на підтвердження цього міський голова Олександр Гайдай вручив відзнаки міської ради «Майбутнє Корсунщини» юним жителям міста за здобутки у навчанні, спорті та творчості.
Цього святкового дня на сцені вручили нагороди і переможцям міжобласного дитячого шахового турніру, присвяченого Дню міста. Наймолодшому учаснику, Жені Марчику, всього

5 рочків, а які серйозні заявки − оцінило журі.

У цей же час, під прикриттям дощовиків, на мальовничих островах в історико-культурному заповіднику натхненно творили художники – учасники ІІІ обласного пленерного конкурсу для талановитих дітей і молоді «Корсунський пленер-2018». Близько 60 учасників зібрав пленер, із них 38 – це гості з Черкас, Чорнобая, Звенигородки та с. Шевченкове. Гран-прі серед дітей присудили вихованці Шевченківської спеціалізованої школи Анастасії Олійник, а серед дорослих – викладачці Звенигородської дитячої школи мистецтв Людмилі Власенко.

Дощ то стихав, то посилювався, а глядачі все прибували. І недарма, адже на сцені один за одним виступали популярні творчі колективи дитячої школи мистецтв, районного Будинку культури, аматорські колективи та виконавці з міста і району, а ще – гості, серед яких уродженці міста, а нині кияни − почесний громадянин Корсуня-Шевченківського Владлен Ковтун (цього дня презентував свою нову книгу); лауреат премії ім. В. Стуса Сергій Мороз, поетеса Світлана Касяненко.

Тепло вітали жителів Корсуня-Шевченківського зі святом перший заступник голови райдержадміністрації Олексій Ващенко, заступник голови районної ради Петро Пустільник, міський голова Олександр Гайдай.

Нагадавши головні віхи майже тисячолітньої історії міста, Олександр Гайдай підкреслив:
− Сьогодні Корсунь-Шевченківський, маючи багаті традиції, переживаючи непрості часи змін, продовжує розвиватись. Усі успіхи та досягнення − заслуги кожного, хто своєю працею вносить великий вклад у розвиток міста, дбаючи про навчання та виховання підростаючого покоління, піклуючись про здоров’я кожного жителя міста, вирощуючи хліб, розвиваючи промисловість, створюючи комфортні умови для проживання і зберігаючи навколишнє середовище. Особлива вдячність і гордість за тих корсунців, які відстоюють сьогодні честь та незалежність Батьківщини на сході України, і вічна пам’ять тим, хто віддав свої життя за нас, за наше сьогоднішнє свято.

Міський голова у своєму виступі назвав тих, хто зробив найбільший внесок у розвиток міста. Найактивніші платники податків і благодійники, а також переможці традиційного конкурсу з благоустрою одержали грамоти міської ради та подарунки.

Враженням від свята не було меж. Не часто потрапляють у районні центри такі виконавці, як Роман Скорпіон − і він вразив своїх шанувальників чудовими українським піснями та натхненно-емоційним виконанням. Черкаські артисти показали сучасну програму «Україна – Європа». Тому й дітям, і старшим людям, і молоді, яка долучилась до святкування надвечір, на згадку про День міста залишились яскраві позитивні враження.

Ось що думають про день народження міста
Олександр Гайдай, міський голова:
− Дуже радий, що дощова погода не зіпсувала свята. Депутати й виконавчий апарат міської ради доклали великих зусиль, щоб воно було насиченим, яскравим і пам’ятним, не схожим на попередні. У своєму виступі я називав прізвища тих корсунців, хто пише новітню історію Корсуня-Шевченківського, працює заради його розвитку. Таких людей у нас, на щастя, багато. Насамперед я висловлював подяку народному депутату України Геннадію Борисовичу Бобову, який добився виділення коштів із Державного бюджету на реалізацію соціально важливих для міста проектів, зокрема на впорядкування центру міста, придбання спеціального автомобіля − мулососа для КП «Водоканал», модернізацію полів фільтрації каналізаційних стоків, капітальний ремонт проїжджої частини мосту через річку Рось та багато іншого. Крім цього, у нинішньому році Геннадій Борисович допоміг у вирішенні міських проблем на майже 10 мільйонів гривень.

Долучився Геннадій Борисович і до організації святкування 986-ї річниці заснування Корсуня-Шевченківського – на численні прохання молоді запросив із концертною програмою популярного молодіжного виконавця з Києва Романа Скорпіона.
Такий приклад допомоги громаді, участі у вирішенні злободенних для людей питань важливий для народних обранців усіх рівнів. Адже зробити місто розвиненішим, комфортнішим можна лише спільними зусиллями. Любов до рідного міста має проявлятися конкретними діями – великими чи малими, залежно від можливостей людини. Тому міська рада запрошує до співпраці всіх корсунців – попереду у нас безліч проектів, багато роботи в усіх напрямках розвитку міста.

Сім’я Болілих – бабуся Юлія, дідусь Василь та внучка Злата:
− Це найголовніше свято нашого рідного міста. У такий день згадуєш його славетну історію і з надією дивишся в майбутнє. Моя онучка Єва Омельченко бере участь у концерті. Готувалась до нього з величезним хвилюванням, бо мала виступати перед великою кількістю людей. Вдячні організаторам за насичену програму свята. Воно посилює нашу гордість за рідне місто, додає оптимізму і енергії.

Аня Заболотня, 5 років:
− Я знаю, що сьогодні свято – День міста. Мені все тут дуже подобається. Особливо казки про лиса Микиту і про рукавичку. Мама питала, чи не будемо йти додому, а я не хочу: і дощу не боюся, і не замерзла. Люблю святкувати (притупує ніжками в такт музиці).
Єдине, що зіпсував дощ, − це наміри місцевих умільців-майстрів декоративно-прикладного мистецтва показати свої витвори. Натомість охочі могли придбати вишиванки та різні побутові вироби з дерева.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x