Дари осені: як зміцнити імунітет та молодість зберегти

Дари осені: як зміцнити імунітет та молодість зберегти

Літо вже закінчилося, проте сезон збору ягід – шипшини, журавлини, обліпихи, бузини і калини – у самому розпалі. Ці дари осені вважають кращими антидепресантами. Яка ж їхня користь для організму – читайте далі в матеріалі.

Дієтологи стверджують, що порівняно з фруктами, в ягодах менше фруктози, проте більше корисних для травлення пектинів і клітковини. Тому захоплюватися фруктами не варто, краще віддати перевагу ягодам. Ці плоди містять багато органічних кислот, що поліпшують обмін речовин. Із ягід можна готувати соуси, що стануть корисним додатком до м’ясних страв, оскільки кислоти прискорюють розщеплення білків. Ягоди добре доповнюють і ранкову кашу, збагачують організм корисними речовинами. А сушені ягоди в суміші з горіхами – відмінний перекус, альтернативний солодким батончикам або чіпсам.

ШИПШИНА – одна з найбільш корисних ягід, чемпіон за вмістом вітаміну С. Аскорбінова кислота, що містить шипшина, не руйнується під час процесу сушіння і повністю зберігається до самої весни. Щоб не розгубити корисні речовини, шипшину треба правильно висушити. Найкраще – при кімнатній температурі в добре провітрюваному приміщенні, без доступу прямих сонячних променів. У таких умовах сушка триває довго – до трьох тижнів. Але це краще, ніж швидко висушити шипшину в духовці або електросушарці – під впливом високих температур ягода втрачає значну частину вітамінів і мікроелементів. Найкраще з сушеної шипшини готувати вітамінний напій: подрібнити 30 ягід, залити їх 1 л окропу і настояти в термосі протягом 12 годин. Такий «компот» допоможе зміцнити імунітет, відновити сили після хвороби, він корисний дітям, дорослим і літнім людям, адже більшість із нас відчувають дефіцит вітаміну С. Дуже добре вживати цей напій при нездужанні, ГРВІ та грипі.

ОБЛІПИХА – ягода, що містить три головні антиоксиданти – вітамін Е, вітамін С і вітамін А. Усі вони протидіють проявам старіння – появі ранніх зморшок і вікових захворювань. Але щоб організм засвоїв ці вітаміни, необхідні жири. І обліпиха якраз – ідеальна ягода, адже в її м’якоті досить корисного рослинного масла.

ЖУРАВЛИНА містить багато вітаміну Р, що зміцнює стінки судин, і вітамінів групи В, які покращують обмін речовин і беруть участь у процесі кровотворення. Але головна перевага журавлини – калій, корисний для зміцнення серця. За кількістю цього елемента журавлина на першому місці серед усіх ягід. Журавлина також містить велику кількість органічних кислот, дуже важливих у білковому і вуглеводному обміні, у побудові клітинних мембран і зміцненні судин та капілярів.

КАЛИНУ справедливо вважають відмінним протизастудним засобом. Але найцінніше, що в ній є, – це глікозид вібурнін, що регулює кров’яний тиск.

ЯГОДИ БУЗИНИ, висушені й свіжі, застосовують при простудних захворюваннях, як проносний засіб, сік зі свіжих ягід рослини м’яко очищає організм, виганяє зайву рідину, покращує роботу печінки і нирок.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x