Що робити в квітнику у вересні?

Що робити в квітнику у вересні?

Хоча квіти і не приносять реальної матеріальної користі (якщо звісно вирощувати їх не в промислових масштабах), піклування вони потребують не менше, ніж інші культурні рослини. Осінь – пора, коли найкрасивіших мешканців саду чи клумби варто забезпечити особливою увагою.

Квіти у вересні на наших клумбах і квітниках потребують певної уваги. Ще радують пізні рослини, за ними догляд найприємніший – милуватися і зрізувати на букети за необхідності. У вересні можна спокійно висаджувати багаторічні квіти, тюльпани та інші цибулинні. Надземні частини багаторічних квітів обрізаємо після перших приморозків.

Висіваємо багаторічники, ділимо кореневища і садимо відрізки кореня ірису, гимерокалиса, флокса. До настання холодів розсаджені рослини встигнуть як слід укорінятися. Для успішної зимівлі вкриваємо опалим листям, хвоєю.

Красиво цвітуть жоржини і канни. Саме час зробити утеплення, щоб у разі приморозків у них залишилася неушкодженою шийка.
Збираємо насіння багаторічних і однорічних рослин. Мульчуємо на зиму не тільки посаджені восени квітучі рослини, а й постійних жителів клумб та квітників – півонії, іриси, лілії, флокси, дельфініум, жовтець і дзвіночки, словом, багаторічні й дворічні зимуючі рослини. Знищуємо бур’яни і мульчуємо яким-небудь доступним матеріалом: вивітрений торф, перепрілий розсипчастий гній, опале листя, солом’яна труха.

Півонії у вересні закладають квіткові бруньки майбутнього року, тож потрібно їм створити максимально сприятливі умови для цього – рясні й регулярні поливи (до 2-х разів на тиждень) і підгодівля фосфорно-калійним добривом, скажімо деревним попелом. 1 склянку попелу розсипте навколо рослини і злегка закладіть у грунт, гарненько полийте.

Напевно у вас є і кімнатні рослини, які на літо ви розмістили в своєму саду. Дуже уважно стежте за прогнозом погоди, адже у вересні ночами температура може опускатися нижче +15 градусів. Для багатьох такий «холод» може бути згубний. Проґавите одну ніч і позбудетеся свого вазону, який вирощували роками. Не хотілося б. Краще перестрахуватися і перенести їх у приміщення.

Але перед тим, як вносити рослини в будинок уважно огляньте їх на наявність хвороб і шкідників і, якщо потрібно, обробіть відповідними препаратами. Обробки всередині житлових приміщень – це завжди загроза вашому здоров’ю.

Однозначно не варто пересаджувати кімнатні квіти. Йде підготовка до зими, активні процеси життєдіяльності згасають, пересаджені у вересні квіти можуть довго хворіти, стають особливо чутливими.

Викопуємо до кінця вересня гладіолуси, хоча можна цю роботу залишити і на жовтень, якщо погода дозволяє.
Обрізаємо декоративні чагарники. На початку осені зазвичай проводиться остання в поточному році обрізка самшиту, мирти, кипарису. Відповідна погода для обрізки – коли тепло і хмарно. Після обрізки можна провести підгодівлю мінеральними добривами.

Жодних підживлень для багаторічників і декоративних чагарників! Полив і підживлення можливі тільки для однорічних осінніх квітів. Якщо у вашій місцевості суха осінь – варто подумати про поливи під декоративні чагарники.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x