Як позбутися судоми?

Як позбутися судоми?

Судоми – це безконтрольне скорочення одного або декількох м’язів, що зазвичай тривають кілька секунд або хвилин. Частіше судоми турбують людей у нічний період. Причиною появи судом може стати надмірна фізична активність, утрата рідини та мінералів, а також вікові зміни в організмі.

ЕКСТРЕНА ДОПОМОГА
Щоб швидко зняти судоми вночі, необхідно сісти в ліжку, опустити ноги вниз і обережно встати або просто вщипнути кілька разів ділянку, де виникла судома. Потягніть носок ноги на себе, потім трохи ослабте тягу і потягніть ще раз. Якщо судома не пройшла, то встаньте, походіть трохи. Краще не по килиму, а по підлозі, причому бажано, щоб ноги були босими, а підлога прохолодною.

Зняти судому допоможе легкий масаж. Для посилення ефекту використовуйте розігріваючу мазь.

Якщо судома не минає, спробуйте пощипати «спазмований» м’яз або вколоти його голкою.

Після того, як судома пройшла, рекомендується трохи полежати з піднятими ногами (якщо це можливо), щоб забезпечити відтік крові та знизити ризик повторення спазму.

Слід пам’ятати, що ці способи стосуються лише нерегулярних судом, спазмів мускулатури, які не викликані різними нервовими розладами або серйозними хворобами, тих скорочень, що з’являються раптово і нечасто.

ПРОФІЛАКТИКА
Якщо судоми турбують вас регулярно, але ви точно знаєте, що вони не викликані жодними внутрішніми хворобами, можна спробувати й інші, більш тривалі, способи лікування.

Судоми турбують переважно вночі – спробуйте використати народні засоби. Наприклад, візьміть столову ложку натурального меду і запийте його половиною склянки рідкого кефіру. Робіть так 5 днів із самого ранку натщесерце або перед сном як мінімум через 3 години після вечері. Через 2–3 тижні курс необхідно повторити.

Якщо судома зводить зазвичай нижню частину ноги, протирайте вранці й увечері стопи соком лимона або просто скибочкою цього цитрусового. На ніч після такої процедури необхідно надягти шкарпетки і не знімати їх. Повторюйте процедуру 2–3 тижні.

Якщо скорочення м’язів виникають не часто, але все ж регулярно, зробіть бальзам із лаврового листа. Візьміть 50–60 грам сухого лаврового листа і перемеліть його в порошок. Залийте порошок 200 грамами рослинної олії, бажано нерафінованої – соняшникової, кукурудзяної, оливкової або будь-якої іншої, що є під рукою. Візьміть банку, налийте туди цю суміш, щільно закрийте кришкою і поставте в прохолодне місце (але не в холодильник) настоюватися протягом 2 тижнів. Надалі при виникненні судоми розтирайте уражене місце цим бальзамом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x