На Черкащині земельні рейдери спричинили збитків на 140 тисяч грн

На Черкащині земельні рейдери спричинили збитків на 140 тисяч грн

У вересні поточного року Звенигородська місцева прокуратура скеровала до судів області три позовні заяви за встановленими фактами самовільного зайняття земельних ділянок на території Лисянського та Катеринопільського районів загальною площею понад 70 га. Повідомляють в прес-службі прокуратури Черкаської області.

За розрахунками, проведеними фахівцями органів Держгеокадастру у Черкаській області, внаслідок порушення вимог земельного законодавства державі спричинено збитки на суму майже 140 тисяч гривень.

Зокрема, у Катеринопільському районі за відсутності будь-яких правовстановлюючих документів засіяно соняшником 26 га землі державної власності фермерським господарством, у Лисянському районі земельні ділянки площею відповідно 11 та 35 га самовільно використовують для ведення товарного сільськогосподарського виробництва двома громадянами.

Згідно з вимогами прокурора відповідачам належить звільнити незаконно зайняті землі, які в подальшому мають бути ефективно використані державою в порядку, визначеному чинним законодавством. Робота на вказаному напряму продовжується усіма місцевими прокуратурами області.

Одночасно повідомляємо, що самовільне зайняття земельних ділянок є одним з найбільш серйозних порушень земельного законодавства. Зазначене правопорушення завжди спрямоване й безпосередньо пов’язане з порушенням належних власнику прав на розпорядження земельною ділянкою, яке може бути реалізоване виключно ним. Тому, відповідно до законодавства за самовільне зайняття земельної ділянки громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну відповідальність, а в разі завдання значної шкоди ії законному володільцю або власнику – кримінальну відповідальність, передбачену ст. 197-1 Кримінального кодексу України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x