Нотатка про Людвика Метцеля

Антоні Хшанщевський усе життя був службовцем в маєтках Потоцького, а коли Потоцькі в Умані померли, його запросив до Стеблева Герман Головинський і запропонував написати усе, що той знав про Потоцьких та їхнє оточення. Ось нотатка про Метцеля.


Людвик Метцель

Був сином генерала кінної коронної артилерії Брюля, народженим від гданчанки. У школі Корпусу інженерів грунтовно вивчив усі математичні науки і військову архітектуру.
Як ад’ютант при генералі артилерії Потоцькому виїхав з ним до Гамбургу і з ним до краю повернувся. Став засновником саду «Софіївка». Доглядав його старанно і працьовито. Але залишив це своє кохане дитя заради кориснішої у Польському королівстві посади, яку йому виробив в уряді Новосельцев. Коли жив в Умані, завжди їв за двох у Качковського, а коли Качковський виїхав з Умані, був змушений своєю кухнею обмежитися. Тоді одна курка, сильно виварена у розсолі і порізана на шматки, служила за увесь обід у різних проявах. Після нього не мав жодної поживи його слуга, бо забирав зі столу лише кісточки, з решток м’яса ретельно обгризені і з кісткового мозку висмоктані, зате вилизаних паном тарілок не мусів мити. Це був чоловік суворої справедливості. Коли його врятував з ставу один з наймитів, дав йому два злотих винагороди, а коли той наступного ранку після пиятики запізнився до праці, наказав його різками сікти. Метцель зверхньо дивився на темний польський люд і усіх не математиків називав бидлом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x