Догляд за фіалкою

Догляд за фіалкою

Фіалка, або сенполія – рід трав’янистих красиво квітучих кімнатних рослин сімейства геснерієві. Її батьківщина східно-африканські гори Танзанії, де завжди тепло й волого. Зазвичай фіалки вважають не надто вибагливими рослинами, здатними виживати майже в будь-яких умовах. Але виживати і радувати очі красивими квітами – речі, як відомо, дуже різні. Тож, якщо ви хочете стати справжнім другом для свого зеленого улюбленця, то маєте знати, що саме йому потрібно.
Найголовнішою умовою довгого життя та рясного цвітіння фіалок є багато світла. Південні вікна будинку добре освітлюються, але якщо рослину не притінити, то вона одержить опіки від променів сонця. Найбільш вдале місце – це східні й західні вікна. Узимку фіалки краще прибрати від захололих вікон на розташований поруч столик, або помістити на невелику підставку, щоб коріння не переохолоджувалося. Щоб рослина не виросла однобокою, фіалки треба періодично розвертати. Цей нехитрий маневр дозволить кущикам вирости компактними і симетричними.
Оптимальною температурою для фіалки у весняно-літній період буде 18–24 градуси. Узимку температура може трохи опуститися до 10–15 градусів, але не нижче, інакше квітка перестає рости. Для нормального росту й розвитку рослини допускається коливання в межах 2–3 градусів між денною і нічною температурою. Але не можна допускати різких температурних стрибків. Також фіалка не витримує протягів. Через цю особливість квітку краще не виносити влітку на балкон або вулицю.

Для успішного вирощування фіалок треба поставитися дуже серйозно до умов вологості у квартирі. Якщо в будинку повітря дуже сухе, то можна використовувати піддони з мокрими каменями або керамзитом. Сам горщик не повинен бути занурений у воду. Ще один дієвий варіант зволожити повітря – поставити недалеко від рослин побутовий зволожувач.
Традиційне обприскування листя не підходить для фіалок. Краплі накопичуються на листочках, вода не випаровується і рослина може бути уражена грибком. Найчастішою причиною загибелі фіалки є неправильний полив. Фіалки не люблять ні пересихання, ні перезволоження. Оптимально поливати рослини в теплий період два рази на тиждень, а в холодний – один раз.
Поливати фіалки водою відразу з-під крана не варто. Краще, щоб вона постояла в кімнаті більше доби, тоді вона стане потрібної температури і всі домішки осядуть на дно. Традиційний спосіб поливу «під корінь» треба використовувати дуже обережно. Вода, потрапивши на бруньки росту, погубить квітку. Краще вибрати один з альтернативних способів поливу: через піддон; краплинний полив; метод занурення; з використанням ґнота.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x