Чистимо килим без побутової хімії

Чистимо килим без побутової хімії

Килим на підлозі – річ надзвичайно красива і корисна. З ним легко поєднувати різні інтер’єрні рішення, по ньому приємно ходити босоніж, він приглушує звуки і поглинає зайву вологу. Проте з часом він наповнюється пилом і брудом. Існує багато хімічних засобів, що дозволять відчистити килим, але практично всі вони мають хімічну основу і не дуже безпечні для здоров’я. Та й коштують немало. На щастя, є досить дешева і нетоксична альтернатива, про яку не завадить знати будь-якій господині.

Сода. Звичайна харчова сода чудово справляється зі всілякими забрудненнями. Крім того, вона здатна повернути килиму його первісний колір або значно освіжити його. Для приготування засобу потрібно розчинити 0,5 скл. харчової соди в 5 л теплої води. Отриману рідину залити в пульверизатор і розприскати по поверхні килима. Потім потрібно почекати близько півгодини, щоб сода ввібрала і очистила забруднення і нейтралізувала неприємні запахи. Після вказаного часу килимове покриття необхідно гарненько пропилососити.
Якщо килим не дуже брудний, то можна вибрати варіант сухого чищення цього покриття, для цього соду розсипають по всій його поверхні, а потім втирають її сухою ганчіркою у волокна. Через півгодини соду з брудом прибирають з килима за допомогою пилососа.

Сіль. Не гірше справляється зі всілякими забрудненнями звичайна харчова сіль. Для того, щоб почистити килим цим способом, потрібно для початку ретельно вибити його з обох сторін на снігу. Після цього уже в будинку на килим розсипати дрібну кухонну сіль, взяти вологу щітку і з її допомогою втерти сіль у ворс. Решту солі необхідно вимести. Після такої чистки ворсинки покриття починають блищати.

Господарське мило. Для чищення цим способом необхідно натерти на дрібній тертці господарське мило, розчинити столову ложку цієї стружки в літрі теплої води, додати столову ложку скипидару і розмішати. За допомогою щітки з штучним ворсом нанести розчин на поверхню килима і залишити на кілька хвилин. Протерти всю поверхню мокрою ганчіркою. Через кілька хвилин знову протерти килим вологою ганчіркою і на завершення – сухою ганчіркою. Цей спосіб дозволяє видалити жирні плями навіть з натурального ворсу. Після процедури бажано гарненько провітрити і просушити килимовий виріб на свіжому повітрі.

Нашатирний спирт. Килими з довгим ворсом можна очистити нашатирним спиртом. Для цього потрібно взяти 5 літрів води, 3 столові ложки порошку, 1 ложку нашатирного спирту і приготувати розчин. Нанесіть його на ворс м’якою щіткою і видаліть спочатку вологою, потім сухою ганчірками. Після вологого чищення ретельно просушіть килим.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x