На Черкащині запрацює новий ринок електроенергії

На Черкащині запрацює новий ринок електроенергії

Із 11 червня 2017 року набрав чинності Закон України «Про ринок електричної енергії», що регулює правові, економічні та організаційні методи функціонування ринку електричної енергії, а також відносини між компаніями, що генерують, розподіляють та продають електроенергію споживачу. Цей закон передбачає зникнення монополізації на ринку електричної енергії в Україні. Так, споживач зможе обрати будь-якого постачальника електроенергії із більш вигідним для нього тарифом. Про це сьогодні на прес-конференції повідомили представники ПАТ «Черкасиобленерго».

– Нині всі підприємства-постачальники електроенергії проходять процедуру реорганізації. У результаті ми отримаємо прозорий ринок електричної енергії на максимально зручних умовах для споживача, – зауважує директор комерційний ПАТ «Черкасиобленерго» Ігор Дмитрієв. – Із грудня 2018 року ми отримаємо повну базу законодавчої документації, якою ми керуватимемося. Наразі про зростання тарифів електричної енергії говорити зарано, адже НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) ще прийняла ряд нормативних актів про формування тарифів. Зазначу, що до кінця року тарифи на електроенергію не зміняться.

На Черкащині функціонуватиме щонайменше два товариства, які постачатимуть та розподілятимуть електроенергію. На ТОВ «Черкасиенергозбут» будуть переведені функції постачальника електричної енергії споживачам, об’єкти яких розташовані на території Черкаської області. У подальшому ТОВ «Черкасиенергозбут» отримає статус постачальника універсальних послуг побутовим і малим непобутовим споживачам (тим споживачам, що живляться від ліній напругою менше 1 кВт). Водночас функції розподілу електричної енергії залишаються за ПАТ «Черкасиобленерго».

Із побутовими і малими непобутовими споживачами договори про послугу постачання електричної енергії укладатимуть автоматично. Підприємства, що живляться від ліній напругою більше 1 кВт, до 1 грудня 2018 мають обрати постачальника електричної енергії. Про це повідомив Руслан Самойленко, заступник директора комерційного з енергозбуту ПАТ «Черкасиобленерго»:
«Процес переходу до нового постачальника електричної енергії здійснюватимуть максимально комфортним для споживачів способом із дотриманням вимог чинного законодавства. Усім споживачам, які мають діючі договори про постачання електричної енергії із ПАТ «Черкасиобленерго» і ТОВ «Черкасиенергозбут», у листопаді прийдуть заяви-приєднання. Так споживачу необхідно укласти два договори: Договір про надання послуг з розподілу електроенергії із ПАТ «Черкасиобленерго» (оператор системи розподілу) і Договір про постачання (купівля-продаж) електричної енергії ТОВ «Черкасиенергозбут» (постачальник)».

Умови, за якими договір вважається укладеним автоматично:
– наявність підписаної та переданої заяви-приєднання Оператору системи розподілу та Постачальнику;
– оплата рахунку;
– дата, вказана на в заяві-приєднання (за умови відсутності письмової відмови).

Руслан Самойленко акцентує увагу на нових умовах оплати послуг для побутових споживачів. Раніше побутовий споживач мав право після отримання рахунку сплатити його протягом 20-ти днів. У разі несплати постачальник через 1 місяць надавав споживачу попередження про відключення. Відтепер побутовий споживач із дня отримання рахунку, але не пізніше 20-го числа поточного місяця, має сплатити за спожиту електроенергію за попередній місяць. Термін, у який постачальник має право вжити до споживача заходів по відключенню, зменшили до 10-ти робочих днів із дня отримання попередження. Після цього постачальник вже має право подати заявку на відключення споживача від електричної енергії.
Також зрівняли умови для побутових і юридичних споживачів. Тепер побутові споживачі також мають відшкодовувати витрати постачальника на відключення і підключення електроенергії після її обмеження.

Більш детально ознайомитися із формами публічних договорів, що затверджені постановою НКРЕКП, та новинами можна на сайтах:
ПАТ «Черкасиобленерго»: http://cherkasyoblenergo.com/
ТОВ «Черкасиенергозбут»: http://energozbut.ck.ua/

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x