Рис для здоров’я та довголіття

Рис для здоров’я та довголіття

Якщо ви прихильник здорового способу життя і правильного харчування, то рис – один із найцінніших продуктів, оскільки він містить складні вуглеводи та мінеральні речовини.

Білки – 7–8 %. Рис містить 8 амінокислот, необхідних нашому організму для росту нових клітин. На відміну від інших злаків, рис не містить глютену (рослинний білок, здатний викликати алергію).

Клітковина – 3 % в білому і пропареному рисі та до 4,5 % – у коричневому. Але це не проблема, якщо у вашому раціоні достатньо свіжих овочів.

Вітаміни. Рис – відмінне джерело вітамінів групи В: В6, В3 (ніацин), В1 (тіамін), В2 (рибофлавін). Вітаміни цієї групи важливі для нашого організму, адже вони зміцнюють нервову систему й необхідні для перетворення на енергію поживних речовин.

Мінеральні речовини: калій, залізо, кальцій, фосфор, цинк, йод. Оскільки рис не містить солі, його можна вживати людям, що страждають на ниркові й серцево-судинні захворювання. Крім цього, калій, що містить рис, нейтралізує дію солі, яка потрапляє в організм із іншими продуктами харчування.

Вуглеводи – 78 %. Рис містить багато складних вуглеводів, що дозволяє знизити денну норму цукру і жирів, необхідної організму людини, без втрати енергії. Вживаючи в їжу рис, ви отримуєте довготривалий приплив енергії.

Профілактика захворювань
Завдяки наявності у складі клітковини і крохмалю, рис покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Рис оповиває стінки стравоходу і шлунка, що робить його корисною та легкою їжею. При розладі шлунка рекомендують міцний рисовий відвар. Для його приготування 1 ложку зерна потрібно залити 6 чашками води і прокип’ятити. Також рис добре допомагає при виразці шлунка та гастритах, а також людям з підвищеною кислотністю шлункового соку. Однак слід дотримуватися обережності: при щоденному його вживанні може розвинутись закреп.

Для зниження ваги
Рис – відмінна їжа для тих, хто стежить за фігурою. Річ у тому, що в організмі рис взаємодіє з натрієм (сіллю) і виводить його надлишки. Оскільки надлишки солі затримують в організмі воду, то рис сприяє і виведенню зайвої води разом із сіллю. Ці процеси покращують обмін речовин і допомагають організму зберігати нормальну масу тіла.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x