Як восени не підхопити застуду чи грип?

Як восени не підхопити застуду чи грип?

Нежить, кашель, біль у горлі й підвищена температура – часті супутники людини в холодну пору. Саме восени, на думку багатьох медиків, вірогідність простудних захворювань найвища. Зниження температури повітря, рвучкі вітри і часті дощі в осінній період призводять до переохолодження організму, від чого знижується імунний захист. Щоб не потрапити «під удар» вірусів, медики рекомендують дотримуватися простих, але надійних правил профілактики.

Вітаміни і цинк зміцнять імунітет. Щоб захистити організм від вірусів, необхідно зміцнювати імунну систему. Як з’ясували вчені з Кембриджу, овочі з сімейства хрестоцвітих (капустяних) містять хімічні речовини, що підсилюють активність лейкоцитів, виконують захисну функцію. До хрестоцвітих відносяться всілякі види капусти, крес-салат, ріпа, гірчиця чорна, а також польова редька.
До речі, учені не радять приймати вітамін С в якості лікування – гірше від нього, звичайно, не стане, але й допомогти він не зможе. Краще замінити чай із лимоном, оселедцем або жирними молочними продуктами: ці продукти містять вітамін D, що сприяє зміцненню імунітету.

Корисними є і гострі приправи, наприклад, кайенский перець або часник. Перець містить речовину під назвою капсаїцин, який подразнює верхні дихальні шляхи, шкіру і слизові оболонки, тим самим допомагаючи носовим пазухам очиститися від слизу. Часник ж багатий на аліцин.

Також ефективні препарати, що містять цинк. Учені з’ясували, якщо прийняти ліки з цинком протягом 24 годин після прояву перших симптомів застуди, можна прискорити одужання. Проте варто пам’ятати, що довго приймати цинк не можна – можуть бути побічні ефекти, такі як нудота і неприємний присмак у роті. Цинк у вигляді спреїв для носа використовувати також не треба – ефективність речовини в подібній формі поки ще не доведена.

Щоб максимально знизити ймовірність зараження вірусами членів сім’ї, вчені рекомендують мити руки. Протягом дня хвора людина неминуче торкатиметься свого носа та очей, у результаті чого на руки потрапляють віруси зі слизових оболонок. Миття рук із дезінфікуючими засобами допоможе позбутися вірусів і не передати їх людям. Гуляйте на свіжому повітрі. Важливо тільки, збираючись на прогулянку, правильно по погоді одягнутися, щоб і не перегрітися, і не переохолоджуватися. Корисно також часто провітрювати приміщення, в якому перебуваєте.

Віруси люблять, коли ми сумуємо і плачемо. Стреси блискавично пригнічують імунітет. Посмішка, доброзичливість і позитивне ставлення до всього, що оточує нас, зміцнюють імунітет. Тому краще свої негативні емоції тримати під контролем, і навчитися радіти навіть найменшим приємним подіям.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x