У ЧНУ обговорили участь роботодавців у підготовці фахівців

У ЧНУ обговорили участь роботодавців у підготовці фахівців

Про участь роботодавців у підготовці фахівців, дуальну форму здобуття вищої освіти та взаємодію в інших напрямах діяльності йшлося на зустрічі ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександра Черевка з президентом групи компаній «PetRus» Людмилою Русаліною та міським головою м. Золотоноші Віталієм Войцехівським. Про це «Нова Доба» дізналася із прес-служби навчального закладу.

Йшлося про те, що сьогодні українська система освіти не випускає достатньої кількості фахівців, які володіли би потрібними практичними навичками та сучасними знаннями. Саме тому реформа вищої освіти передбачає активне залучення роботодавців для зовнішнього забезпечення якості вищої освіти. Вони можуть брати участь в акредитації освітніх програм, у розробці стандартів вищої освіти, бути членами комісій, що атестують студентів перед випуском та інше. У свою чергу підприємства і фірми з метою якісної підготовки фахівців мають надавати студентам місця для проходження практики, запроваджувати стипендіальні програми тощо.

Однак на практиці перелічені вище механізми повільно запускаються лише в тих університетах, де є добрий взаємозв’язок з роботодавцями.

Саме тому Кабінет Міністрів України схвалив концепцію підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти, яку й роботодавці, і заклади вищої освіти обговорювали понад 2 роки. Власне, дуальна освіта передбачає поєднання навчання в університеті з навчанням на робочому місці, де студенти здобуватимуть від 25 % до 50 % навчальних кредитів. Результати навчання оцінюватиме не лише університет, а й роботодавець. Він також братиме участь у відборі учасників програми. Для цього необхідно укласти угоду і прописати права та обов’язки сторін.

Напрями співпраці та питання безпосередньої взаємодії окремих програм та кафедр з бізнес-партнерами групи компаній «PetRus», ймовірних баз практики, участі в атестації фахівців та стипендіальні програми на підставі запитів керівників-учасників зустрічі запропонувала її президент Людмила Русаліна. Мова йшла про підготовку екологів, хіміків-лаборантів, технологів, економістів, бухгалтерів, менеджерів та інших.

Ректор університету дав доручення керівникам відповідних структурних підрозділів внести зміни до навчальних планів, запропонувати нові магістерські програми, узгодити питання термінів і баз практики з упровадженням на початковому етапі елементів дуальної освіти і поступовим переходом до дуальної освіти.

Домовилися також про проведення екскурсій, а згодом занять на підприємствах, щоб студенти змогли побачити на власні очі виробництво чи компанію, в якій у майбутньому зможуть працювати.

У свою чергу Віталій Войцехівський презентував партнерам з університету утворений з його ініціативи клуб керівників підприємств Золотоноші і запросив на засідання клубу ректора університету та науковців певних галузей. Адже саме в такому форматі з’являються найбільші шанси вибудувати правильну стратегію підготовки фахівців для виробництва у закладах вищої і професійної освіти за місцем проживання потенційного студента.

Олександр Черевко подякував гостям за зустріч, цікаві пропозиції і підтримку, зазначив: «Ця зустріч – яскравий приклад, як успішні підприємства й університети йдуть назустріч одне одному, вивчають спільні можливості та проблеми і роблять реальні кроки для зближення й кооперації. Відтак підвищується мотивація колективу, зростає престижність університету в очах студентів».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x