Уляна Супрун пояснила, як діятиме медичне страхування на Черкащині

Уляна Супрун пояснила, як діятиме медичне страхування на Черкащині

Сьогодні у прес-центрі Черкаської ОДА в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, яка перебуває у Черкасах із робочим візитом, розповіла про головні зміни у медичній галузі в найближчі два роки. За словами Супрун, з 2020 року державне медичне страхування покриватиме дороговартісні операції, прийом до спеціалізованого лікаря, діагностичні тести й аналізи, як це роблять за кордоном. Пацієнти отримуватимуть «комплект» послуг, який включатиме й лікування, і медичні препарати. Про це інформує власний кореспондент «Нової Доби» .

– Реформа медичної галузі передбачає створення Національної служби здоров’я. Це є державне страхування. Нині воно покриває витрати за кожного пацієнта сімейного лікаря на первинній ланці, – говорить міністерка. – Надалі кошти на медичне страхування «заходитимуть» у державний бюджет із податків, які ми сплачуємо. Далі з цього бюджету виділятимуть кошти на Національну службу здоров’я, яка оплачуватиме всі гарантовані медичні послуги. 100-відсотково покриватимуть послуги первинної, екстреної медичної допомоги та паліативної допомоги.

Уляна Супрун додала, що Національний перелік лікарських засобів є гарантований для пацієнтів стаціонару. Витрати на медичні препарати мають покривати лікарні зі субвенцій, що отримують із державного бюджету.

Міністерка закцентувала увагу, що нині в Україні спалах кору – вже загинуло 11 осіб та десятки тисяч хворих. Супрун вбачає проблему в тому, що у країні доволі низький рівень вакцинації. Наразі у МОЗ розробили цілий ряд заходів для поліпшення ситуації щодо вакцинації. Один із них – офіційний лист (видало Міністерство освіти та науки спільно з МОЗ), у якому йдеться, що невакцинованих дітей не допускатимуть до занять у школах та садках. Відповідний документ від 6 вересня 2018 року з підписами Уляни Супрун та Лілії Гриневич розіслали головам обласних державних адміністрацій.

Одним із нововведень медичної реформи є нова система оцінювання людини перед проходженням реабілітації – Міжнародний класифікатор функціонування. Це класифікатор, який використовують в усіх розвинених країнах лікарі, педагоги, спеціалісти з реабілітації та психологи. За словами пані Супрун, цей класифікатор створює більш інтегроване розуміння стану здоров’я, надає можливість краще планували лікування, реабілітацію та створення послуг для людей із хронічними захворюваннями або інвалідністю. Міжнародна класифікація функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я, допомагає оцінити навіть людину, яка не хворіє. Наразі в Україні прагнуть підвищити рівень реабілітації хворих до 50–60 %.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x