Тенденції сучасної літератури обговорили в ЧНУ

Тенденції сучасної літератури обговорили в ЧНУ

Сьогодні у конференц-залі Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького уже втретє відбувся круглий стіл за участі голови та членів Національної спілки письменників України, перекладачів, літературних критиків, науковців, працівників бібліотек та інших. Ці зустрічі у навчальному закладі традиційно проводять у межах літературного свята «Поетична осінь», що було започатковане ще у 1976 році. Сьогоднішній захід присвятили проблемам сучасного літературного процесу в Україні, повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Значною мірою культура літературних дискусій, полеміки, означення сучасних літературних тенденцій, зараз, на жаль, втрачені. Ми не маємо критеріїв визначення, яка література є високою і талановитою, а яка бульварною і «розпіареною». Часто читацька публіка вірить таблоїдам, а не серйозному слову літературознавців, – каже голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. – Мета цих заходів – повернути інтерес до літератури на рівні осмислення тенденцій і літературознавства. Ми хочемо підвищити рівень літературних дискусій, окреслити сильні й слабкі сторони літератури.

За словами Василя Пахаренка, професора ЧНУ ім. Б. Хмельницького, доктора філологічних наук, письменника, нині школярі люблять читати твори «сучасників», адже у них автори часто порушують злободенні питання, «живою» мовою зображають героїв і їхні характери, вигадують інтригуючі та непередбачувані сюжети тощо. Зазвичай учень у цих творах шукає якісь інновації. Проте, за словами письменника, укладачі шкільних програм доволі скептично ставляться до сучасної літератури. У результаті на заняттях вона присутня у «залишковому» принципі.

– У шкільній програмі широко представлена класика. Але не завжди ці тексти захопливі і цікаві для сучасного школяра, – говорить пан Пахаренко. – Після Революції Гідності знову розпочали процес оновлення шкільної літературної програми. У 2015 році внесли суттєві зміни в програму для 5–9 класів. У цій оновленій програмі я нарахував 18 тем, пов’язаних зі сучасною літературою. Окрім того, восьмикласникам також пропонують вивчати творчість одного з сучасних поетів на вибір. Запропоновані тексти переважно доречні, відповідають віковим особливостям і критеріям художності.

На заході також порушили такі теми, як «Рецепція постаті Тараса Шевченка в сучасній українській поезії», «Час переоцінок цінностей, або Духовні шукання Миколи Негоди», «Сучасна візуальна поезія: авторський досвід Валентини Коваленко», «Лірична урбаністика, або Україна під іншим кутом зору» та багато інших.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x