На Черкащині відкриють пам\’ятник Петру Сагайдачному

На Черкащині відкриють пам\’ятник Петру Сагайдачному

На Покрову, 14 жовтня, у Трахтемирові Канівського району Черкащини відбудеться урочисте відкриття пам’ятного знака гетьману Петру Конашевичу-Сагайдачному і його козакам. У День захисника України це буде зроблено в ознаменування 400-річчя перемоги над московитами. Про це «Нова Доба» дізналася із Департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА.

У ніч на Покрову 1618 року козаки Сагайдачного, які перед цим здобули зброєю цілий ряд міст, проломили Острожні ворота Москви і почали ламати Арбатські – після чого ворог почав просити перемир’я… Результатом спільного польсько-козацького переможного походу стало підписанням Деулинського договору, згідно якого Москва відмовлялася від окупованих нею українських Чернігова з Сіверщиною та від ще майже трьох десятків великих міст і земель навколо них.
За визначенням почесного академіка Національнального університету «Острозька академія», почесного доктора Чернівецького національного університету, Голови Наукової ради при Світовому конгресі вільних українців Любомира Винара, Трахтемирів на той час був центром реєстрових козаків.

«Подібно як козацька твердиня Д. Вишневецького на острові Мала Хортиця відіграла значну роль в консолідації і в організації запорозького козацтва, так дуже подібну ролю відіграв Терехтемирів в організації українського реєстрового козацтва, – писав академік Винар. – Консолідаційний процес козаччини концентрується біля двох різних осередків: Козацької Січі на Низу і Терехтемирова на волості. Січ стає виразником і вогнищем революційної думки і чину, а заразом офензивним чинником українського козацтва, натомість Терехтемирів стає центром реєстрового статечного козацтва, яке репрезентує консервативне козацьке середовище… Обидві козацькі формації повністю виправдали своє існування з точки зору сучасних народних інтересів.
Діяльність реєстрового козацтва за гетьманування Конашевича-Сагайдачного і під час вибуху повстання Б. Хмельницького вказує на те, що в основних справах не було розходження між запорозьким козацтвом і реєстровиками.»

Постановою Верховної Ради України №2287-VIII від 8.02.2018 р. 400-річчя походу гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного на Москву внесено до переліку пам’ятних дат та ювілеїв, що мають відзначатися на державному рівні. Та нинішня ініціатива не є формальним виконанням «постанов згори» – на Черкащині вона є продовженням постійної роботи по вшануванню Героїв Визвольної боротьби усіх часів…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x