«Медицина – це моє»

«Медицина – це моє»

Так говорить наша сьогоднішня гостя − Світлана Довбиш із Чорнобая. Народилася вона 16 вересня 1982 року в Чорнобаї і майже все своє життя прожила у рідному селищі. Ще у старших класах зацікавилася медициною і після школи разом із подругою вирішила вступити до Черкаського медичного коледжу. Обрана спеціальність припала до душі, тож закінчила «сестринську справу» із червоним дипломом бакалавра.

Весь період навчання Світлана була старостою, отримувала президентську стипендію, мала авторитет і серед студентів, і серед викладачів. І в 2003-му, після отримання диплома, їй запропонували викладати сестринську справу в Черкаському медичному коледжі.

Тоді ж одна з викладачок покликала працювати в офтальмологічну фірму «Зір». Молода спеціалістка опинилася перед складним вибором – навчати сестринської справи студентів чи надавати практичну допомогу. Дилема вирішилася у бік практикуму. І Світлана пройшла курси оптикометриста для професійного зросту та надання більш кваліфікованої допомоги з діагностики і корекції зору. Цим і займалася до народження донечки Владислави, яка з’явилася в 2006 р. у молодого подружжя Світлани і Валентина Довбишів.

Після декретної відпустки працювати вийшла медичною сестрою вже у Чорнобаївську центральну районну лікарню. А з утворенням в районі 8 січня 2014 року комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» була призначена його головною медичною сестрою.

Зараз у підпорядкування Світлани Миколаївни понад 150 осіб – медичні сестри, акушери, фельдшери, молодший медперсонал. Адже Центр включає в себе всі фельдшерсько-акушерські, фельдшерські пункти та лікарські амбулаторії району, серед яких і Чорнобаївська амбулаторія, що обслуговує жителів селища.

− Основна робота головної медичної сестри Центру, – розповідає пані Світлана, − вміло організовувати правильне виконання маніпуляцій і процедур підлеглими; забезпечити лікарськими засобами і медичним обладнанням, контролювати санітарно-гігієнічний та протиепідемічний режим у закладах.

Не секрет, що нині забезпечення медичної галузі з боку держави може бути кращим. Тому, щоб мати якісь важелі впливу на розподіл коштів із місцевого бюджету та можливості сприяти кращому фінансуванню лікарських закладів, Світлана Довбиш вирішила піти в депутати селищної ради. Тим паче в їхній родині був приклад – мама свого часу була депутатом селищної ради. Тож у сім’ї часто обговорювалися проблеми райцентру.

− Не можу не спитати, чому вирішили стати депутатом?
− Хай як не банально це прозвучить, але для того, щоб покращити стан рідного селища, його благоустрій, дороги, вуличне освітлення, створити відпочинкову зону для дітей і молоді. Адже тут живе моя донечка, чоловік, рідні, друзі. А скажіть, будь ласка, кому не хочеться, щоб його родина і близькі проживали в красивому місці – чистому, комфортному?

− Чи вдалося якось реалізувати поставлені завдання?
− Дещо вже вдалося. Проте наболілим залишається питання передачі субвенцій у районний бюджет, тоді, коли селище потерпає від поганих доріг, неосвітлених вулиць. Але і з тих коштів, що залишаються в селищному бюджеті, вже підремонтували пішохідний міст через річку, частину вулиці Шевченка на моєму окрузі. Головна мета – зробити центральну вулицю. Частково поклали тротуарну плитку. Роботи, маю надію, продовжуватимуться. На багатьох вулицях зробили ямковий ремонт, вуличне освітлення. Облаштували нові дитячі майданчики.

Звичайно, як медик, більше уваги приділяю охороні здоров’я. Постійно підтримую і захищаю Чорнобаївську районну лікарню і Центр первинної медико-санітарної допомоги. За рахунок районного бюджету спільно із субвенціями сільських і селищного бюджетів відремонтували кабінети, закупили обладнання, оновили меблі, забезпечили лікарськими та дезінфікуючими засобами. Зараз у зв’язку з реформуванням галузі первинної медицини маємо нові проблеми, нове навантаження. Проте, які б складнощі медицина не переживала зараз, оптимізму я не втрачаю. Адже медицина – це моє, і що б там не сталося, а медики завжди допомагатимуть своїм пацієнтам, попри реформи чи недофінансування.

Спілкувалася Інна Чмихало

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x