Добрива, які краще вносити восени

Добрива, які краще вносити восени

Осінь – найкращий час, щоб ретельно удобрити землю на грядці. За зиму ґрунт відпочине, а у мікроорганізмів буде достатньо часу більш ефективно переробити живильні компоненти. Городнику ж це дасть можливість заздалегідь підготувати земельну ділянку до майбутніх посадок, звільняючи час навесні на більш важливі справи.

Мінеральні добрива – одні з найпоширеніших, які використовують восени. Найчастіше рослини одержують живильні речовини в розчинах – так добрива краще засвоюються. Нині існує величезна кількість готових мінеральних комплексів, приміром, для газону, плодових дерев і кущів. Важливо звертати увагу на позначку «для осені». Особливість таких сумішей у тому, що вони мають у своєму складі мінімальну кількість азоту. Адже він провокує активний ріст і може не дозволити рослині підготуватися до зимівлі. Мінеральні добрива для осіннього внесення обов’язково мають містити такі мікроелементи, як фосфор, калій і кальцій. Вони дозволять рослинам підготуватися до зниження температури і загалом до суворих умов зимівлі.

До органічних добрив для осіннього використання належать коров’як та пташиний послід. Коров’як – найбільш популярне добриво. Він дозволяє наситити ґрунт живильними речовинами. Причому восени можна вносити навіть сирий коров’як, адже навесні з талими водами зійде і зайвий аміак. На кожний квадратний метр земельної ділянки вносять близько 5–6 кг. Пташиний послід є одним з найбільш концентрованих добрив. Восени його можна вносити під перекопування, не розбавляючи.

Існує також чимало синтетичних добрив, які можна використовувати для осіннього підживлення ґрунту. Скажімо, добрива на основі фосфору – суперфосфати – вносять в осінній час обов’язково. Оскільки ці речовини складно розчиняються, їм потрібен час, щоб наситити ґрунт. На кожний квадратний метр землі доводиться 50 г суперфосфату. Фосфоритове борошно найчастіше вносять одночасно із гноєм, бо він дозволяє створити оптимальні умови для переходу фосфору в живильний комплекс ґрунту. Але при цьому важливо розуміти, що кальцій, який входить до складу добрива, не всім рослинам «до душі». Сечовина належить до азотних речовин. Її також варто використовувати восени, оскільки її амідна форма дозволяє затримати живильні компоненти в ґрунті до весни.

Сад теж потребує підживлення. Для плодових дерев рекомендують вносити перегній або компост. Вони значно поліпшують структуру ґрунту. Фосфорні та калійні комплекси варто поєднувати з органікою. Їх засипають у пристовбурне коло. Можна вносити також і готові магазинні підживлення. Гній взагалі вносять виключно в осінній час. Причому небажано використовувати свіжий гній. Він повинен «визріти» як мінімум кілька років. Інакше можна пошкодити кореневу систему дерева.

Для кущів ягідних рекомендується використовувати попіл як природний мінеральний комплекс. Можете скористатися і курячим послідом, який вносять як розчин у співвідношенні 1:15. Робити це можна лише після збору врожаю в процесі перекопування. Також із цією функцією добре справляється доломитне борошно. Але з ним варто бути обережним, щоб не знизити кислотність ґрунту більше за норму.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x