Запах ацетону з рота – привід звернутися до лікаря!

Запах ацетону з рота – привід звернутися до лікаря!

Неприємний запах з рота може виникати з різних причин: через неправильний догляд за порожниною рота, недостатнє виділення слини і хвороби внутрішніх органів. Причому різні захворювання провокують появу різного запаху. Так, наприклад, кислий запах – ознака хворого шлунку, а гнильний – з’являється при проблемах із кишечником. Часто при розмові з людиною ми відчуваємо запах ацетону з рота. У яких же випадках виникає цей запах і про що він свідчить?

Неправильне харчування і запах ацетону. Ацетон є проміжним продуктом при розщепленні жирів і білків. Якщо ми їмо багато жирної і білкової їжі, то організм не встигає до кінця «розібрати на складові» білки і жири, тому кількість ацетону збільшується. У результаті виникає своєрідний запах з рота. Такий неприємний ефект часто спостерігають у любителів безвуглеводних дієт, а також у тих, хто просто нераціонально харчується або полюбляє багато білкової і жирної їжі.

Ацетонний запах з рота при голодуванні. Не тільки неправильне харчування, а й голодування може стати причиною запаху ацетону. Якщо організм довго не отримує їжу, кількість глюкози в крові зменшується. Тоді, щоб отримати енергію, він починає розщеплювати жири і білки з власних запасів. У результаті, в крові з’являється багато ацетону і виникає запах з рота.

Запах ацетону при цукровому діабеті. Часто такий запах виникає при цукровому діабеті. У такому випадку глюкоза не може в потрібній кількості потрапити в клітини організму і скупчується в крові. При цьому клітини не отримують достатньо поживних речовин і починають відчувати енергетичний голод. Тоді наш організм, щоб забезпечити клітини енергією, починає розщеплювати білки і жири. Це призводить до вироблення ацетону. Велика кількість кетонових тіл в крові отруює організм і викликає своєрідний запах. При діабеті запах ацетону можна почути також від сечі і шкіри.

Ацетон і щитовидна залоза. Запах ацетону може виникнути і при такій ендокринній хворобі, як тиреотоксикоз. При цьому захворюванні збільшується кількість гормонів щитовидної залози, які стимулюють розпад білків і жирів. У результаті надмірного розщеплення цих речовин з’являється багато кетонових тіл і виникає запах з рота.

Печінка і збільшення ацетону в крові. Печінка відіграє важливу роль в обмінних процесах організму. Саме в ній виробляється безліч ферментів, що відповідають за розщеплення і засвоєння різних речовин. Порушення нормальної роботи печінки може спровокувати проблеми з обміном речовин, в результаті чого може з’явитися велика кількість кетонових тіл.

Нирки і запах ацетону. Також від людини може пахнути ацетоном при неврозі або дистрофії нирок. Пов’язано це з тим, що зміни в роботі ниркових канальців порушують білковий обмін в організмі. При хворобах нирок запах ацетону наявний і в сечі.

Запах ацетону у дітей – особливий випадок. Запах ацетону з рота часто з’являється у дітей. Вважають, що цей стан періодично виникає у кожної п’ятої дитини. Періодичне підвищення рівня ацетону в крові свідчить про ацетонемічний синдром. У більшості випадків він безслідно зникає до 12 років. Організм дитини раннього віку дуже швидко зневоднюється при проносах. Млявість, запах ацетону з рота свідчить про щораз більшу інтоксикацію.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x