Раціон для чемпіона: черкаські спортсмени про своє харчування

Раціон для чемпіона: черкаські спортсмени про своє харчування

16 жовтня усі в світі прихильники здорового харчування відзначають своє «професійне» свято. Серед них чимало спортсменів, які дбають про правильне збалансоване меню. «Нова Доба» запитала у черкаських спортсменів, чи дотримуються вони певної дієти для обраного виду спорту та як харчуються у повсякденному житті.

Раціон для чемпіона: черкаські спортсмени про своє харчування

Богдан Кулинич, спеціаліст І категорії Черкаського обласного управління з фізичного виховання та спорту Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Марина Русанова та Майстер спорту України міжнародного класу з футболу, член Паралімпійської збірної України з футболу з 2013 року, переможець XV літніх Паралімпійських ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро:

– Харчування дуже важливе питання для всіх людей, а для спортсменів тим паче, і я тому не виключення. Я дуже люблю смачно поїсти! Надаю перевагу нашій українській кухні, хоча не відмовлюся від грузинського або італьянського меню. Проте так фізіологічно чи історично склалося, що мій організм схильний швидко набирати вагу, тому в процесі підготовки до змагань та безпосередньо під час змагань до харчування ставлюся стримано. На зборах (збори – цикл підготовки 14-18 днів, по 2-3 тренування удень) за харчування команди відповідає лікар, який прораховує раціон у залежності від навантажень. Між зборами, коли я вдома, – в мене табу на мучне, сильно смажене і газовані напої. Але коли настає відпустка, в мене починається період «свята живота». Але днів за десять до початку тренувального періоду сідаю на дієту, посилено відвідую тренажерний зал і «зганяю» все те, що з таким смаком і задоволенням «наїв».

Раціон для чемпіона: черкаські спортсмени про своє харчування

Катерина Коваленко, майстер спорту України з веслування на байдарках і каное, майстер спорту України з веслування на човнах «Дракон», чемпіонка Європи з веслування на човнах «Дракон» (2018 рік), багаторазова призерка чемпіонатів Європи з веслування на човнах «Дракон» (2017-2018 рр), багаторазова переможниця та призерка національних змагань з веслування на байдарках і каное (2004-2011 рр), призерка чемпіонатів та Кубків України з веслування на човнах «Дракон» (2015-2018 рр):

Якщо ти живеш спортом, то маєш дбати про свій організм і забезпечувати його усіма необхідними вітамінами та мікроелементами. Кожен спортсмен розуміє, що у спорті «затрати» організму набагато більші, ніж у звичайному житті, тому потрібно ретельно підходити до питання харчування основного та додаткового. Кожен вид спорту має свої особливості як у підготовці так і у харчуванні. Для мене важливо, щоб організм не працював на виснаження власного ресурсу, тому намагаюсь балансувати раціон харчування з типом навантаження, а це залежить від циклу підготовки, у тому числі. 
Особливої дієти не дотримуюсь, але свої правила харчування маю. До числа першочергових відношу графік та якість харчування у співвідношенні до тренування (змагань), а також відсутність у раціоні шкідливих продуктів та напоїв.
На змаганнях режим та якість харчування залежить від того, в якій країні ти перебуваєш та яких умовах (готель, хостел, наметове містечко) і яка послідовність стартів, і тут потрібно варіювати між тим, що можеш їсти (чи традиційно їси) і тим, що необхідно організму для його нормального функціонування у змагальному режимі.
Для мого виду спорту, є продукти, які рекомендовані до вживання, але у мене з ними не складається, з банальних причин – вони мені не подобаються, тому замінюю на подібні.
Звичайно ж у кожен з періодів чи то передзмагальний, чи відновлювальний є доцільність додаткової підтримки вітамінами та біологічно активними добавками, але варто пам’ятати, що вони не замінюють основного харчування.

Щиро зичу усім берегти та піклуватися про свій організм, адже нам з ним жити, а якість життя залежить від того на скільки ми здорові.

Раціон для чемпіона: черкаські спортсмени про своє харчування

Роман Щербатюк, срібний призер Кубка світу з кікбоксингу WAKO (18-21.05.2017, м. Будапешт, Угорщина), переможець Чемпіонату світу з кікбоксингу WAKO, вихованець КДЮСШ «Вулкан»:

– Кікбоксинг – високоінтенсивний, складнокоординаційний вид спорту, в якому є розмежування відповідно ваговим категоріям. Тому я складаю свій раціон таким чином, щоб отримувати оптимальну кількість поживних речовин для тренувань і відновлення й при цьому не набирати зайвої ваги. Оскільки я веду активний спосіб життя та багато тренуюся, мені необхідно дотримуватися правильного (здорового) харчування для підтримки свого організму та досягнення високих результатів. За допомогою правильно підібраного раціону можна покращити самопочуття, збільшити продуктивність праці, а також попереджувати різні захворювання.
Для спортсменів головним є режим харчування його раціональність та збалансованість.
Мій раціон з урахуванням ранкової пробіжки та вечірнього тренування, складається із 5 прийомів їжі.
Перед пробіжкою я п’ю чашку води з медом та лимоном.
1. Сніданок: молочна каша (вівсяна, гречана, рисова) з фруктами та кава.
2. Другий сніданок: йогурт з додаванням клітковини.
3. Обід: паста з твердих сортів, відварна або запечена курятина, овочевий салат.
4. До тренування: фруктовий салат або тости з цільнозернового хліба грубого помолу та джемом. Сік/чай.
5. Творог з нежирним йогуртом, горіхами та медом. Кефір.

Раціон для чемпіона: черкаські спортсмени про своє харчування

Тетяна Уфімцева, МСУ зі спортивного орієнтування, тренер та керівник підрозділу ГО ФСОУ в Черкаській області:

– Спортивне орієнтування – це циклічний вид спорту на витривалість. Проблем з набиранням ваги не маю, тому дієти не дотримуюсь. А що стосується правильного харчування, то я – за, але дуже важко його дотримуватись при доволі насиченому графіку роботи. Але коли виїзджаємо на збори, то це питання номер 1. Так у різні періоди і етапи тренування надаємо перевагу білкам, а в інші – вуглеводам. Але і в той, і той періоди «налягаємо» на вітаміни і амінокислоти. Булочки і «швидкі» вуглеводи, а також страви з жирного м’яса і смажену їжу намагаємося повністю прибрати зі свого раціону.

Раціон для чемпіона: черкаські спортсмени про своє харчування
Софія Новіцька, майстер спорту України, кандидат у національну збірну України зі стрільби із лука:

– Я дотримуюся здорового способу життя без шкідливих звичок і, звісно, здорового харчування. Проте, в мене своє розуміння про здорове харчування.
Раціон лучників суттєво не відрізняється від харчування спортсменів інших видів спорту. Але відрізняється від мого.
Я вже рік вегетаріанка (не вживаю м\’яса та риби), півроку – веганка (також не вживаю яєць та молочних продуктів) і практикую сироїдіння (лише сирі овочі та фрукти, горіхи). Зацікавилася я цими типами харчування, дізнавшись про безліч спортсменів, які набагато покращили своє здоров\’я і спортивні результати завдяки такому раціону.
Наприклад, всесвітньо відомий лекоатлет і золотий призер Олімпіади Карл Льюіс стверджує, що найкраща гонка в його житті відбулася у 1991 році на Чемпіонаті Світу, коли він став веганом, щоб підготуватися змагань. В тому році він отримав звання «Спортсмен року» від «Світ спорту АВС» і встановив світовий рекорд.
І, дійсно, відмовившись від продуктів тваринного походження, я стала в десять раз рідше хворіти, і змогла наблизитись до десятки найкращих лучниць України у національму рейтингу. На сьогодні основу мого раціону складають сирі фрукти і овочі, іноді горіхи і рідше варена їжа.
Я планую і надалі експериментувати, і рухатися до максимально сирого і корисного харчування для того, щоб завжди бути здоровою, енергійною і показувати свої найкращі результати не лише на українській, а і на світовій арені.

Раціон для чемпіона: черкаські спортсмени про своє харчування
Віталій Чередник, майстер спорту України з веслування на байдарках і каное, майстер спорту України з веслування на човнах «Дракон»:

– Так, я прихильник правильного харчування. Особливої дієти не дотримуюсь, якщо можна так сказати. Для мене найголовніше дотримуватися балансу загальної калорійності продуктів відносно затрат енергії. Мій раціон харчування складається з білків, вуглеводів (швидкі, повільні) та жирів (рослинні та тваринного походження). На мою думку, всі продукти, які не несуть загрози вашому здоров’ю потрібно вживати.

Раціон для чемпіона: черкаські спортсмени про своє харчування

Ірина Петренко-Євченко, тренер-хореограф групи підтримки БК «Черкаські Мавпи» «GOLDEN LADIES», керівник Школи черлідингу та сучасних танців:

– Правильне харчування є досить важливим в наш час, тому що ми є тим, чим ми харчуємось. Зараз в епоху фастфудів важливо донести молоді, що харчуючись здоровою їжею ми стаємо здоровішими та сильнішими. Щодо мене, то я намагаюся дотримуватись здорового способу життя та харчуватися корисною їжею. Маю багато рецептів, які дуже смачні. Здебільшого стараюсь їжу тушкувати, запікати та відварювати. Повністю уникаю жирної, смаженої та солоної їжі. Також солодощі стараюсь їсти в першій половині дня. Перевагу надаю овочам, фруктам, горіхам, кашам та дієтичному м’ясу.
Головними правилами харчування для спортсменів вважаю, щоб в раціоні була достатня кількість білків та вуглеводів. Також щодня потрібно їсти овочі та фрукти, особливо, восени.
Кожен день в 1-2 прийоми потрібно споживати молочні і кисломолочні продукти, тобто, – насичені кальцієм. Якщо людина страждає на непереносимість лактози, дозу кальцію слід черпати з темно-зелених листових овочів і риби.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x