Догляд за кімнатними рослинами під час опалювального сезону

Догляд за кімнатними рослинами під час опалювального сезону

Середина жовтня – той період, коли більшість господарів переходить на штучне опалення свого житла. Не залежно від того, як саме ви обігріваєте дім, для рослин цей час стає особливим. І насамперед тому, що їм доводиться виживати в умовах, які дещо відрізняються від передбачених природою. Щоб допомогти зеленим улюбленцям найкраще адаптуватися до цього періоду й безболісно пережити його, не завадить пригадати кілька важливих порад.

Однією з найбільших неприємностей для рослин у осінньо-зимовий сезон є темрява. Світло для рослин – їжа. Освітлення, яке для людини цілком комфортне, для них часто недостатнє. До прикладу, деякі тропічні рослини на підвіконні отримують світла в десять разів менше, ніж потрібно. Це призводить до того, що рослини скидають листя, втрачають характерне забарвлення, стебла витягуються, квітки стають дрібні або повністю зникають. Такі рослини варто переселити із західних і північних вікон на східні та південні, щоб вони отримували якомога більше природного світла. Фіалки та бегонії, які «горять» улітку на південному вікні, взимку будуть раді там опинитися. Для тропічних трав’янистих рослин (бегонії, пеперомії, цинерарії) доречним буде штучне підсвічування. Для цього чудово підійдуть звичайні лампи денного світла. Вікна варто регулярно протирати зсередини: чисте скло збільшує інтенсивність світла на 10 %.

Як тільки настає опалювальний сезон, вологість повітря в приміщеннях із центральним опаленням різко знижується, опускаючись на 30 % і навіть нижче. У багатьох видів починається листопад, молоде листя росте дрібним, пошкодженим по краях, засихають і опадають бутони і квітки. Ні частотою поливу, ні його інтенсивністю вологість повітря підвищити неможливо. Краще спробувати змінити місце – інше підвіконня, кімната, або ж поставити горщик на кухні, де вологість вища. Ще один варіант – просто відсунути на віддалений край підвіконня – подалі від батареї. Деякі винахідники просто вішають на батарею вологі рушники і час від часу знову їх зволожують. Це дає змогу надовго підвищити вологість повітря, хоча й має не надто естетичний вигляд. Найкращий варіант – спеціальний зволожувач. Його роль може чудово виконати акваріум чи декоративний фонтанчик.

Звучить трохи дивно, але, попри низьку вологість повітря, рослини нерідко страждають від надлишкового поливу. У спекотній кімнаті ґрунт у горщику висихає швидше. Якщо ж рослина стоїть на холодному підвіконні, земля в горщику довго залишається сирою. Тому поливати рослину треба тільки тоді, коли верхній шар ґрунту має вигляд сухого. Незалежно від того, скільки часу минуло від попереднього поливу: один день або два тижні. Для цього частіше оцінюємо вологість землі – на дотик.

Існує просте правило: перш ніж поливати рослину, опустіть палець у ґрунт на глибину 2–3 см. Він має бути злегка вологим (не сирим і не пересохлим). Якщо ґрунт дуже пересох, рослину краще відмочити: повністю занурити горщик у воду і тримати, поки виходитимуть повітряні бульбашки. Крім того, варто ретельніше спостерігати на рослиною, і вона сама підкаже, чи достатньо їй вологи: якщо листя жовтіє, значить, полив потрібно обмежити. Кінчики підсихають і стають коричневими – поливайте частіше.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x