Жовтень під рожевою стрічкою

Жовтень під рожевою стрічкою

У світі жовтень вважають місяцем рожевої стрічки – міжнародного символу боротьби із раком молочної залози. В Україні, як і в інших країнах світу, найпоширенішим серед жіночих онкологічних захворювань є саме рак молочної залози, а рак шийки матки часто виявляють у занедбаних стадіях. Ці онкозахворювання є основними причинами інвалідізації жінок працездатного віку та навіть смертності.

У березні на Черкащині вперше як пілотний проект в Україні відкрив свої двері обласний профілактично-лікувальний консультативний скринінговий центр «Здоров’я жінки», аналогічні центри також почали з’являтися на базі районних лікарень в майбутніх госпітальних округах. Своєчасне виявлення передракових захворювань, передпухлин, початкових стадій раку та профілактичні програми – головна мета мережі скринінгових центрів. Про просування цього проекту на Черкащині «Новій Добі» розповіла Ольга Палійчук, кандидат медичних наук, гінеколог-онколог Черкаського обласного онкологічного диспансеру, завідувачка обласного профілактично-лікувального, консультативного скринінгового центру «Здоров’я жінки».

– Після 40 років жінка має раз у два роки проходити мамолографічний скринінг молочних залоз, після 50-ти років – раз на рік. Будь-яка жінка з Черкаської області може звернутися в обласний профілактично-лікувальний скринінговий центр на базі ЧООД чи регіональний центр без направлення і отримати допомогу. Це може бути ультразвуковий скринінг молочних залоз, малого тазу, щитовидної залози, мамографічний скринінг, – зауважує Ольга Палійчук.

Для цього за бюджетні кошти було закуплено сучасне медичне обладнання: нові мамографи, УЗ-апарати та відеокольпоскопи. Багато лікарів – гінекологів, хірургів, рентгенологів, спеціалістів з УЗ-діагностики з районів області – пройшли стажування на робочому місці в обласному онкодиспасері. А обласний центр «Здоров’я жінки» за допомогою телемедицини та он-лайн допомагатиме лікарям дистанційно проводити якісне консультування пацієнток без зайвого направлення жінки на рівень онкодиспансеру, а також організовувати та координувати роботу мережі таких центрів по області з метою покращення показників охоплення цитологічним і мамографічним скринінгом жіночого населення. Це дасть змогу вчасно виявляти як доброякісні, так і злоякісні пухлини жіночої репродуктивної системи та якісно лікувати в разі виявлення раку молочної залози, шийки матки та пухлин інших органів жіночої статевої системи.

До слова, Черкаська область – перша в Україні почала проводити медико-генетичні консультації у системному режимі з 2012 року. Через скринінгові центри медики проводять протоколи виявлення родин, які мають агрегацію пухлинної патології. Із 2015 року за рахунок всеукраїнського проекту на базі ЧООД можна отримати безкоштовне молекулярно-генетично тестування на мутації в генах BRCA1/2 для індивідуалізації сучасних схем лікування у хворих на рак яєчників.

Валерія Тімергаліна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x