Багаття з одного поліна

Багаття з одного поліна

Серед досвідчених мандрівників існує таке поняття, як спорудження шведської свічки. Просто кажучи, це звичайне поліно, яке спеціальним чином розрізане. Якщо розвести під ним багаття, можна швидко і дуже економно не лише зігрітися на природі, а й приготувати поїсти.

Усе, що потрібно для створення шведської свічі – підходящий обрізок колоди, поліно. Деревина може бути будь-якою. Найчастіше використовують сосну і ялину як найбільш доступні варіанти. Однак не варто забувати, що ці породи дерева під час горіння можуть сильно іскрити, тому слід дотримуватися обережності. Береза горить дуже сильно, але може при цьому коптити. А от осика – ідеальне дерево для шведської свічі.

Потрібен шматок дерева висотою близько півметра. Іноді беруть поліно трохи вище або нижче. Головне, щоб воно було рівним і могло стояти вертикально. Діаметр поліна може становити від 10 до 40 см.

Розміри поліна залежать від того, з якою метою ви будете його використовувати. Якщо хочете приготувати на відкритому вогні їжу, поліно слід взяти більш товсте, але відносно коротке, стійке. Для освітлення підійде поліно вище, але більш тонке. При необхідності його можна буде перенести.

Важливо, щоб шматок колоди був сухим! Вологе поліно горить дуже погано, сильно димить, швидше за все, розпалити багаття зовсім не вийде.

У поліні роблять розпили за допомогою бензопили. Можна використовувати і звичайну пилку, але процес буде значно довшим, доведеться прикласти більше зусиль. Розпили мають становити приблизно три чверті від висоти поліна. Робляться вони хрест-навхрест. Це дуже схоже на нарізування торта, шматки зверху виглядають саме так.

Скільки зробити розпилів – вирішувати вам. Чотири – це мінімум, можна зробити й шість, і вісім. Пам’ятайте: чим більше розпилів, тим швидше згорить ваше поліно!

Щоб запустити процес горіння, влийте в центр трохи бензину, а потім підпаліть. Горить шведська свіча набагато ощадливіше, ніж звичайне багаття. Горить довго, полум’я рівне, а зверху на поліно можна поставити чайник, казанок, сковороду. Точно встигнете приготувати їжу на живому вогні.

Другий спосіб зробити шведську свічу – розпиляти, розколоти чурбак повністю на чотири частини. Серцевина трохи вбирається, щоб усередині залишився порожній простір. Потім чотири поліна знову складаються в одну колоду, закріплюються, обмотуються дротом. У цьому випадку в отвір по центру можна буде покласти тирсу, яка послужить для розпалювання.

Відправляючись на природу, візьміть заготовки з розпилами, якщо ви не впевнені, що зможете знайти підходяще поліно в лісі. За допомогою шведської свічі готують навіть шашлик.
Такий спосіб розведення багаття можна використовувати й вибираючись на природу, і під час пікніка у власному саду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x