Як зберегти термос на довгі роки

Як зберегти термос на довгі роки

Про те, наскільки важливим і потрібним є термос, знає кожен, хто бодай раз у житті користувався ним. Особливо це стає зрозуміло в холодну пору року, коли чашка гарячої кави чи чаю здатна не лише підняти настрій, а й допомагає впоратися із застудою чи запобігти їй. На жаль, далеко не всі знають, як правильно поводитися з цим зручним і корисним винаходом людства, щоб він слугував якомога довше і не втрачав своїх корисних властивостей. Саме тому не зайве буде пригадати кілька простих, але дієвих рекомендацій.

Візьміть собі за правило перед кожним використанням обполіскувати внутрішню колбу термоса теплою водою. Це допоможе раз і назавжди позбутися залишкових запахів у колбі. Якщо запах надто стійкий, позбутися його теж можна. Для цього засипте в колбу 2–3 ст. л. соди, долийте доверху окріп і дайте відстоятися 20–30 хв. Після цього злийте вміст термоса і знову обполосніть його.

Зберігайте термос відкритим. Ця порада тільки здається простою. Якщо промитий, але не просушений термос щільно закрити кришкою, відкрити її через кілька днів буде непросто. Коли ж це зрештою вдасться, доведеться знову боротися з неприємним запахом. Всі деталі термоса, зокрема і пробку внутрішньої кришки кнопкового типу, мийте тільки вручну. Під час промивання кнопка має бути переведена в режим «відкрито». На час просушування кришки термоса не закривайте його. У такому ж «відкритому» стані і зберігайте термос.

Після тривалої експлуатації деякі господині помічають на колбі (всередині термоса) білий наліт або білі плями. Це відбувається через дії мінеральних речовин, що містяться у воді. В цьому випадку допоможе 5-відсотковий розчин оцту або лимонного соку. Якщо плями не вдалося відмити простим способом, наповніть виріб гарячою водою (70–80° С) з додаванням
1 ч. л. питної соди і, щільно закривши кришку, залиште на ніч. Після цього злийте вміст, ретельно промийте і вимийте термос. Наліт від чаю і кави, який з’являється на внутрішній поверхні кришки термосів, що довго служать, легко відмити за допомогою будь-якого сучасного рідкого мийного засобу з незначним додаванням соди.

Також не забувайте, що термос можна зіпсувати, якщо для чистки застосовувати абразивні мийні засоби. З цієї ж причини рекомендують застосовувати дерев’яну або пластикову ложку (з твердого, якісного пластику, не одноразову) для перемішування усередині колби чаю, кави, настоїв із трав та інших напоїв.

Варто звернути увагу і на правильне використання термоса. Щоб напої або їжа максимально довго зберігали тепло, рекомендується заповнювати ними весь обсяг термоса. Для цього заповніть термос так, щоб повітря всередині залишилося якомога менше, але при цьому залишилося місце для установки внутрішньої кришки, і вміст при цьому не виливався через край. Тоді він довше збереже тепло. Перед застосуванням за призначенням залийте в термос гарячу або холодну воду (залежно від температури продукту, який зберігатиметься), закрийте кришку і залиште на 3–5 хв. Це необхідно для того, щоб температура стінок колби наблизилась до температури продукту, інакше колба забере на себе частину тепла поміщеного в неї продукту.

Завжди загвинчуйте до упору внутрішню кришку термоса. Її мають всі термоси, не залежно від системи і дизайну: і ті, в яких передбачена тільки гвинтова кришка, і ті, що мають і кришку, і додаткову кнопкову систему. Термосів з пробкою майже не залишилося, але щасливі власники цього раритету теж добре знають: для найкращого збереження тепла всередині колби треба максимально щільно встановити заглушку-пробку в горловину термоса. Після того, як внутрішня кришка надійно закрита, закрутіть зовнішню. Не нехтуйте також і чохлом, якщо він передбачений виробником. він не лише допомагає утримувати тепло, а й захищає виріб від зовнішніх механічних пошкоджень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x