Штрикучий біль у голові – як позбутися

Штрикучий біль у голові – як позбутися

Простріли в голові – це не просто дискомфорт або ознака втоми. Неврологи попереджають: різкий штрикучий біль у голові, або краніалгія, свідчить про наявність серйозних збоїв у роботі нервової системи.

Різкий, переймоподібний біль у голові, що віддає в шию і плечовий відділ, більш відомий в народі як простріл. Напад такого болю може тривати від 10 секунд до декількох годин, посилюючись при найменшому русі голови. Нерідко простріли супроводжуються нудотою і блюванням. Основна причина виникнення прострілу – різні порушення периферійних нервових закінчень. До причин, що викликають простріли в голові, відносять захворювання хребта, при яких спинномозкові нерви здавлюються. Так, наприклад, відбувається при остеохондрозі, протрузії дисків і міжхребцевій грижі. Спричиняють такі болі і хвороби, що виникають на тлі дисфункції периферійних нервів: невралгії, викликані різними травмами; і полінейропатія, викликана хронічним отруєнням; і гостре запалення трійчастого нерва, і хвороби органів сприйняття. При таких патологіях, як гнійний отит, гайморит, синусит тощо, відбувається ураження нервових волокон, розташованих у голові. Тому з’являються різкі простріли – імпульси, які характерні саме для неврологічних хвороб. Це запальні процеси, що локалізуються поблизу нервових розгалужень. Різкий штрикучий біль у голові може сигналізувати про різні новоутворення в голові та аневризми. Болі праворуч або ліворуч, що віддають у потилицю і вуха, можуть виникати через отит.

Знизити інтенсивність больового синдрому можна за допомогою кількох методів.
Точковий масаж. При короткочасних прострілах можна використовувати біологічно активні точки як природний механізм зняття спазму.
Теплий сухий компрес або зігрівна мазь. Тепловий вплив теж допоможе зняти спазм. Проте ні в якому разі не можна використовувати теплий компрес при будь-якому запальному процесі, тому призначати таку процедуру може тільки лікар. Іноді при різкому головному болю допомагає вологий рушник, обмотаний навколо голови.
Прийом знеболювальних препаратів. Зняти біль допомагає аспірин, анальгін, баралгін, спазмалгон тощо.
Різкий штрикучий біль у голові зліва або справа може виникати при новоутвореннях, які можна усунути лише хірургічним способом. Оперативне лікування можливе також при деяких формах остеохондрозу і міжхребцевої грижі. В інших випадках, залежно від конкретної причини прострілів у голові, основне лікування може складатися з різних напрямків.
Фізіотерапія. Допомагає знизити больовий синдром, усунути запальний процес, зняти спазм, прискорити відновлення тканин.
Процедури. Електрофорез, УВЧ, лазерна терапія, магнітотерапія, іонофорез тощо.
Прийом нестероїдних протизапальних засобів, до яких відносяться Німесил, Диклофенак, Індометацин та ін.
Народні засоби. Добре допомагає масаж потилиці, верхівки і шийного відділу хребта. Рекомендують робити масаж зі знеболювальними й зігрівними мазями. Впорається з болем і бальзам «Зірочка».
Ще один спосіб позбутися прострілів – компреси. Зазвичай використовують сухий компрес з нагрітої на сковорідці солі або компрес із Новокаїну і Димексиду, змішаних у пропорції 3:1.

Реклама

3 2 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x