Черкащани готуються до «культурного вибуху»

Черкащани готуються до «культурного вибуху»

Неприємний вираз «глуха провінція» не стосується Черкащини, адже тут проходять різні заходи культурного спрямування, однак їх недостатньо, щоб вийти на новий культурний рівень. Тому у Черкасах МГО «Книжковий маестро» разом із Українським культурним фондом розпочали проведення низки заходів в межах культурного проекту «Літературно-видавничий ландшафт Черкащини: вчимося, досліджуємо, змінюємо».
Так, вчора у Черкасах минула стратегічна сесія-дискусія «Черкаси – культурне місто чи провінція?», на якій культурні діячі, письменники, обласна влада, активісти та студенти дискутували, наскільки наше місто є культурним і які проблеми у цій сфері існують в регіоні загалом.
Черкащани готуються до «культурного вибуху»
Під час обговорення панував принцип вільного мікрофону, де учасники могли висловитись та були почуті усіма присутніми. Зокрема, розмірковували чому культурні ініціативи швидко спалахують, а потім часто-густо вмирають, не проживши й двох років? Чи самі ми віримо у творчий та культурний потенціал Черкащини? Чи ми спроможні показати це краянам та усьому світові?
Щоб підвищити попит черкащан на культурні заходи, учасники дискусії вважають, що спочатку потрібно вирішити проблему культурної поведінки у Черкасах та області. Потрібно завжди починати з малого: не переходити на червоне світло, не викидати сміття під дерева чи мимо урн тощо.

Черкащани готуються до «культурного вибуху»
Чого нам бракує, то це, по-перше, відповідальності, адже експертів і критиків вистачає, а людей, які готові справді братися до справи і змінювати країну на краще – катма, по-друге, любові до Батьківщини. Черкаська область – Україна в мініатюрі, маємо і особливе море, й гори, і скелі, ліси і поля. Ми можемо з любов’ю презентувати нашу область як туристичний осередок, – висловив свою думку перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль.
Організаторки Черкаського книжкового фестивалю, засновниці МГО «Книжковий маестро» Людмила Фіть і Юлія Чабаненко зауважили, що нашою проблемою є інертність. Для прикладу вона навела подачу заявок на грант від Українського культурного фонду. Зі всієї України серед поданих проектів на перемогу, а їх було більше тисячі, найпасивнішою стала Черкаська область, з якої подали лише 2 проекти. При цьому варто зауважити, що одна людина могла подавати 2 проекти у різних сферах.
Роман Павленков, заступник директора Черкаського драмтеатру ім. Т. Шевченка, сказав, що культурних заходів у нашому місті явно не вистачає. На його думку, ми поки що обмежуємось тим, що іміджеве, модне, ігноруючи не менш цікавими та корисними заходами.
Присутні обговорювали механізми взаємодії для плідної роботи на всіх рівнях: від громадськості активістів, журналістів – до представників бізнесу й влади. Говорили й про існуючі культурні ініціативи нашого регіону, ділились досвідом, а культурний діяч, експерт «Книжки року», сертифікований міжнародний тренер, літературний агент та редактор Юка Красюк розповіла про інструменти нетворкінгу, залучення ресурсів, аби культурний розвиток Черкас став більш динамічним та сталим. Та врешті, усі присутні дійшли згоди у тому, що активісти, культурні діячі разом із владою, бізнесом та громадськістю мають об’єднатися задля спільної мети: підняти місто та область на новий культурний рівень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x