Ветерану війни з Кам’янки – 92

Ветерану війни з Кам’янки – 92

Черкащина має багато видатних людей, які позитивно впливають на розвиток області. І саме такою людиною є Федір Петрович Людний. В його житті відбилася історія. Федір Петрович ветеран війни, підполковник у відставці, учитель-історик з Кам’янки.

Зі словами теплих привітань та квітами до іменинника завітали керівник районної державної адміністрації Валентина Даніленко та начальник відділу освіти районної державної адміністрації Іван Глагола.

Федір Петрович народився у багатодітній сім’ї селянина 18 жовтня 1926 року в селі Русанівка Сумської області. Дитинство його було дуже тяжким. Батько помер від зараження крові. Тяжким був 1933 рік. Першою від голодомору померла сестричка, потім дідусь і бабуся, друга сестричка і мати. Він вижив завдяки тому, що його всиновила батькова сестра. Малий Федір збагнув, що вирватись з сільської безпросвітності він може лише здобувши освіту, тому вчився завжди на «відмінно».

Бойове хрещення Федір Людний одержав на Сандомирському плацдармі за Віслою в Польщі. Сержантське звання йому присвятили після перших боїв, переконавшись, що він уміло командував своїм маленьким підрозділом. За участь у кривавих напружених боях на Сандомирському і Одеському плацдармах представили до ордена Червоної Зірки, якого він отримав уже в Австрії, куди потрапив служити після госпіталю.

Після демобілізації Федір Людний вступив на заочне відділення історико – філологічного факультету Сумського педінституту. Був направлений на роботу в Кам’янський район. Спочатку Федір Петрович викладав історію в Михайлівській школі, згодом перевівся працювати в Кам’янку. Через деякий час Людного запросили на посаду інспектора райвідділу наросвіти. Став лектором – міжнародником товариства „Знання”. Часто друкувався в газетах: «Радянська правда», «Правда України», «Сільські вісті», «Трудова слава», «Молодь України». Його співпраця із газетами триває і зараз.

В 1997 році у черкаському видавництві «Сіяч» вийшла перша публіцистична книга «Шляхами відродження» про с. Косарі і спиртогорілчаний завод. Присвятив цю книгу Д. І Коломійцю. 2001 року в Києві з’явилась ще одна книга «Черкащина в роки війни». Цього ж року вийшла книжка дитячих оповідань «Дарунок бабусі» на радість малим читачам. У видавництві «Дельфін» вийшла художньо-публіцистична книга про історію м. Кам’янки і спиртогорілчаного заводу «З мрією в майбутнє». В книзі «Дорогами війни» вміщено 130 розповідей про побратимів – фронтовиків переважно із Кам’янського району.
Педагогічний стаж Федіра Людного 63 роки. Він нагороджений двома грамотами Міністерства освіти, грамотою ЦК ЛКСМУ, значком «Відмінник народної освіти», присвоєно звання «Старший учитель». Має орден Червоної зірки і Вітчизняної війни І ступеня та багато інших нагород. Федір Петрович Людний є прикладом мужності і незламності не тільки для його учнів, але й для кожної людини, яка його знає.

Ірина Скорик

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x