Листи остарбайтерів отримали рідні з Чорнобая

Листи остарбайтерів отримали рідні з Чорнобая

На Чорнобаївщині продовжується акція «Втрачені листи з минулого», яка стартувала в травні. 19 жовтня вона пройшла в селищі Чорнобай.

Більше 3,5 тисяч листів, датованих серпнем-вереснем 1943 р., написаних людьми з Чорнобаївського району, які були насильно вивезені на примусові роботи до Німеччини, Польщі, Австрії, були віднайдені в архівах Полтавщини і Черкащини. Активну участь у їх пошуку взяв краєзнавець Олег Ткаченко з Кліщинець та меценати, за фінансової підтримки яких ці безцінні документи були відскановані. Копії передані сільським головам, очільникам ветеранських організацій для проведення тематичних заходів, щоб кожен лист дійшов додому через роки.

І от днями у Чорнобаївській районній бібліотеці відбувся вечір-спомин «Втрачені листи з минулого», присвячений врученню листів остарбайтерів із Чорнобаю їхнім рідним та нащадкам.

До початку заходу бібліотекарі отримали сердечні вітання й подарунки від учасників клубу «Зустріч» з нагоди професійного свята та в знак вдячності за постійну підтримку ветеранів селища.

Потому неперевершені ведучі Лариса Келт і Віта Бреус пригадали трагічні сторінки історії остарбайтерів та разом із колегами зачитали листи, які нарешті знайшли дорогу до рідної Чорнобаївської землі. І в тих маленьких листівочках звучала невимовна туга за батьківщиною і гірка правда про працю на чужин.

Учасники ветеранського клубу «Зустріч» зі слізьми на очах заспівали пісню «Зозуля». І непрохана сльоза оросила обличчя кожного з присутніх.

Селищний голова Алла Мірошниченко пригадала, як листи остарбайтерів передавали до селищної ради і які незабутні почуття викликало їх прочитання: «Після прочитаного ще більше хочеться цінити те, що ми маємо, – зазначила очільниця громади, – адже в кожному листі відчувається той біль та розпач, який відчували наші земляки. Ті життєві історії із листів назавжди залишаться в пам’яті, адже таке не забувається».

Голова районної та селищної рад ветеранів Віталій Момот вручив листи чорнобаївських остарбайтерів присутнім на заході родичам і подякував Аллі Мірошниченко за постійну підтримку ветеранських організацій Чорнобаївської громади.

Крім того, Віталій Михайлович повідомив, що багато листів ще не знайшли своїх адресатів, адже багато хто за понад півстоліття переїхав до іншої місцини, тож звернутися за інформацією з цього приводу можна за тел.: (04739)2-27-93 (приймальна Чорнобаївської селищної ради) та 2-21-83 (районна рада ветеранів).

Наприкінці вечора-спомину всі, хто завітав на захід, поспілкуватися за чашечкою запашного чаю, яким пригостили чуйні працівниці районної бібліотеки, та посмакували козацькою кашею, що приготували Галина Дзьома і Григорій Пономаренко.

Інна Чмихало

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x