Як підготувати організм до переходу на зимовий час?

Як підготувати організм до переходу на зимовий час?

Українці переведуть стрілки годинника на годину вперед в останню неділю місяця – 28 жовтня. Особливу увагу своєму здоров’ю у цей час варто приділити тим, хто страждає на гіпертонію, остеохондроз або артрит – саме ці захворювання найчастіше загострюються після переходу на зимовий час. Утім, чимало людей скаржаться і на загальне зниження тонусу організму: сонливість, підвищену стомлюваність, порушення сну і дратівливість.

Мінімальний дискомфорт відчують «жайворонки», які люблять прокидатися з першими променями сонця, адже світанок з переходом на зимовий час буде починатися раніше.

Психологи вважають зміну сезонного часу восени негативною для психоемоційного стану людини. Велика тривалість темного часу доби може привести до нудьги, загострити стреси, особливо у самотніх людей.

Для ослабленого імунітету перехід на зимовий час також має несприятливі наслідки. Через короткий світловий день зменшується вироблення серотоніну, що може привести до депресії.

Що ж можна робити до і після переведення часу:
Дотримуйтеся режиму дня. За тиждень до переведення годинників потрібно почати лягати спати на
15 хвилин пізніше звичайного часу, поступово зрушуючи фізіологічний ритм сну. Але не пізніше 23:00. Загальна тривалість нічного відпочинку повинна становити 7–9 годин.
Контролюйте освітлення в кімнаті. Засинати потрібно в повній темряві або користуватися маскою на очі. За годину до сну зробіть світло в кімнаті притлумленим, а відразу після пробудження вранці – відкрийте штори.
Дотримуйтесь режиму харчування. Не варто вживати ввечері важку і жирну їжу, алкоголь, каву та інші напої, що тонізують. Не рекомендують вживати копчену ковбасу і бекон. При новому режимі харчування вашому організму буде складніше перетравлювати їжу. Тому перекус копченостями ускладнить його роботу і може призвести до діареї і метеоризму.
Не вживайте смажені страви. Картопля-фрі, крильця в клярі, стейки містять канцероген – окислений жир, і для шлунково-кишкового тракту таке навантаження може стати також непосильним. Щодня вживайте
200 мл йогурту або кефіру, оскільки кисломолочні продукти допоможуть травленню, підтримають баланс корисної мікрофлори.
Вживайте вітаміни. Восени імунітет ослаблений, тому варто включити в раціон більше овочів і фруктів, вітамінні комплекси (за рекомендацією лікаря).
Прогулянки на свіжому повітрі. У сонячний день рекомендовано гуляти на вулиці хоча б 15 хвилин на день для поповнення запасів вітаміну D. Також корисними будуть прогулянки перед сном.
Фізична активність. Важкі навантаження краще виключити за два тижні до і після переходу на зимовий час, а от легка пробіжка, швидка ходьба, плавання, ранкова зарядка, йога тільки сприятливо вплинуть на здоров’я.
Розслаблювальні процедури. Тепла ванна, масаж або медитація ввечері знімають напругу, втому, допомагають швидко заснути і прокинутися бадьорим наступного дня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x