Чому мерзнуть ноги? Що робити?

Чому мерзнуть ноги? Що робити?

Постійно холодні ноги – вкрай неприємне відчуття. Ненадовго рятує гаряча ванна, теплі вовняні шкарпетки, але минає деякий час, і всі симптоми повертаються. У народі про таке кажуть «кров не гріє». Мовою медицини це означає, що ноги практично не мають підшкірної жирової клітковини, яка могла б допомогти утримати тепло, а причина холодних ніг, найімовірніше, в порушенні кровообігу в кінцівках. Чому мерзнуть ноги і як їх зігріти – читайте далі в матеріалі.

Стани, які можуть бути причиною холодних ніг:

Зміни артеріального тиску (АТ). Якщо АТ низький, кров повільно тече по судинах, кровообіг порушується, і насамперед на периферії – в кінцівках. Коли ж тиск високий, відбувається спазм судин, і кровообіг теж порушується.

Залізодефіцитна анемія. Якщо мало гемоглобіну, значить, мало кисню надходить у судини, тому людині часто дошкуляє холод.

Знижена функція щитовидної залози – гіпотиреоз. При такому стані всі процеси в організмі людини сповільнюються, з’являється втома й відчуття холоду, зменшується виділення енергії і т. ін. Найчастіше гіпотиреоз трапляється у людей після 40 років.

Алергія. Якщо в дитинстві ви страждали на атопічний дерматит, або, простіше кажучи, на виражений діатез, поява відчуття внутрішнього холоду практично неминуча. Адже алергічні прояви залишаються на все життя.

Прийом деяких ліків. Люди, яким прописані бета-адреноблокатори, наприклад анаприлін, атенолол, що викликають спазм периферичних судин, теж можуть страждати через холод всередині.

Кандидоз – надмірна кількість грибків в організмі після прийому антибіотиків. Людина полікувала застуду, «придбала» багато кандид і почала мерзнути. Такий стан близький до алергічної реакції, хоча механізм інший. У таких випадках потрібно пролікувати кандиди.

Куріння. Нікотин викликає спазм судин.

Що допоможе зігріти ніжки?
Терміново відновити кровообіг і тим самим зігріти пальці та ступні ніг (а саме вони і мерзнуть найбільше) допоможе гаряча ванночка. Після неї на босі ноги надягніть грубі шерстяні шкарпетки. Для більшого ефекту можна надягти тонкі бавовняні шкарпетки, змочені спиртом, а зверху – з вовни.
Допомагає й інтенсивне масажування із кремом, що містить добавки, котрі стимулюють крово- і лімфообіг, наприклад, ефірну коричневу олію. Після масажу також слід скористатися теплими шкарпетками.
Ароматерапія загалом стимулює кровообіг і обмін речовин. Будуть ефективними регулярні ванночки для ніг і ванни для тіла з грейпфрутовими і розмариновими ефірними оліями.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x