Помер видатний черкащанин

Помер видатний черкащанин

Вчора, 30 жовтня, помер знаменитий український художник-мультиплікатор, режисер і сценарист Давид Черкаський. Йому було 86 років.

Про трагічну новину повідомив у себе в Фейсбуці його близький друг Олександр Меламуд. За його словами, Черкаський помер в лікарні через два місяці після госпіталізації через інсульт.

«Два місяці після інсульту він пролежав у реанімації. Два місяці лікарі боролися за його життя. Пішла легенда. Помер друг, чудова людина, великий майстер. До останнього дня перед хворобою він постійно повторював, що життя прекрасне», – написав Меламуд.


Довідка.
Давид Черкаський народився 23 серпня 1932 року у місті Шпола, що у Черкаській області.

Його батько працював друкарем, брав участь у громадянській війні з 1919 по 1922 роки. Коли народився син він служив заступником українського наркома юстиції. Мати була домогосподаркою.

До війни сім\’я переїхала до Києва, де жила в будинку на розі Прорізної та Пушкінської. Під час війни батько майбутнього мультиплікатора служив в штабі діловодом секретного відділення 188-ї стрілецької дивізії. А сам він з мамою і тіткою був евакуйований в Чкалов, а потім в Куйбишев.

У школі Давид Черкаський захопився спортивною гімнастикою, полягав у збірної країни серед студентів.

До найяскравіших робіт митця належать:

Пригоди капітана Врунгеля

Мультсеріал був знятий за мотивами повісті Андрія Некрасова. Для кожної з 13 серій було створено близько 16 тисяч малюнків. При створенні мультфільму використовували мальовану мультиплікацію, техніку перекладки (персонажі, що складаються зі шматочків розмальованого паперу, переміщують по склу), а також реалістичну зйомку, наприклад, кадри з морською водою. Саундтрек із мультика «бандито гангстерито» став хітом на довгий час.



Острів скарбів

Мультфільм за романом Роберта Льюїса Стівенсона, де поряд з мальованими персонажами, були задіяні справжні актори і музиканти отримав чималу популярність. Складається з двох частин: «Карта капітана Флінта» (1986) і «Скарби капітана Флінта» (1988).
У цьому фільмі мультиплікаційні сцени переплітаються з музичними номерами і ігровими сценами, знятими за участю акторів та ілюструють події мультфільму або ж стосуються певних проблем, пов\’язаних зі способом життя піратів: наприклад, жадібність, куріння або алкоголізм. При цьому манера зйомок музичних номерів і ігрових епізодів різниться в різних епізодах: десь зображення кольорове, десь – чорно-біле. Одна ігрова сцена імітує німий фільм, а в деяких епізодах живі зйомки суміщені з мультиплікацією.

Доктор Айболить
Свої експерименти Давид Черкаський продовжив в мультфільмі за мотивами багатьох творів Корнія Чуковського. Анімацію знову поєднали з елементами живої зйомки, наприклад, дощу і диму. Родзинкою історії про доктора стала рок-опера «Муха-Цокотуха».

Як козаки куліш варили

Анімаційний мультфільм студії «Київнаукфільм», знятий у 1967, як перший із серії «Все про козаків». Ця серія відрізняється грубішою промальовкою, ніж подальші.


Пригоди малюка Гіпопо

Анімаційний фільм 1974 року Творчого об\’єднання художньої мультиплікації студії «Київнаукфільм», режисер — Володимир Гончаров. До 2018 року україномовний варіант озвучення мультфільму вважався втраченим, у фільмофонді Довженко-Центра зберігся лише російськомовний варіант мультфільму. У травні 2018 активісти громадського об\’єднання «Гуртом» розшукали VHS запис з мультиком та з його допомогою відновили оригінальну україномовну доріжку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x