У Черкасах лінгвісти спробували сформувати мовне обличчя України

У Черкасах лінгвісти спробували сформувати мовне обличчя України

Мовознавці та гості Всеукраїнського науково-практичного круглого столу обговорили проблеми формування мовної культури вчора в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Під час бесіди спікери порушили низку питання, а саме: українська мова як фактор безпеки країни, мовні проблеми шкільної освіти та актуальні питання сучасного «Українського правопису».

– Зібрання присвячено 10-тій річниці з Дня заснування Всеукраїнського проекту, який започатковано кафедрою методики навчання, стилістики та культури української мови в ЧНУ ім. Б. Хмельницького, який об’єднує всіх небайдужих до проблем розвитку мовної особистості України. Ми щорічно на конференціях, семінарах обговорювали це надважливе питання. Сподіваюся, цей проект дасть поштовх для подальших позитивних змін у нашій державі щодо поширення функціонування української мови в усіх сферах життя, – з вітальною промовою виступила організаторка заходи, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри методики навчання, стилістики і культури української мови Тетяна Симоненко.

Перший проректор, професор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Василь Мойсієнко наголосив на важливості кожного громадянина дбайливо ставитися до мови, оскільки вона є спільним духовним надбанням, завдяки якому відбувається єднання народу. У взаємному розумінні носія мови і слухача формується свідомість та пробуджується почуття спорідненості.

– Необхідно змінити ставлення українців до мови. Насамперед, треба спілкуватися з дітьми, дати їм можливість відчути смак української. Показати, що є такі слова, від вимовляння яких отримуєш насолоду. Ми, як викладачі, маємо у школі виховувати компетентну особистість, яка володітиме тими рисами, на які є суспільний запит, – зазначила доктор педагогічних наук, професор, завідувач відділу української мови і літератури Інституту педагогіки НАПН України Ніна Голуб.

Українська письменниця, педагог Лариса Ніцой наголосила, що потрібно не соромитися говорити українською, знати свою історію, боротися за мовний простір. Авторка зазначила, що учителя в школі, викладачі мають емоційно заряджати дітей на особисте ставлення до мови.

– Потрібно змінювати позицію громадян щодо мовного питання планомірно: від родини, шкільного, університетського життя. Я думаю, ті люди, які вважають, що можуть бути патріотами, повноцінними громадянами, але не розмовляти українською – помиляються. Для мене це несумісні речі, – зауважив кандидат філологічних наук, доцент, директор ННІ Української філології та соціальних комунікацій Ігор Погрібний.

– Мені сподобався захід. Справді корисно було почути промови відомих мовознавців. Я зрозуміла, що нам, як майбутнім учителям, необхідно виховувати любов до української ще з дитинства. Також не потрібно цуратися, а навпаки говорити постійно рідною мовою і популяризувати її, – поділилася враженнями студентка 1-А курсу ННІ УФСК Яна Костенко.

Захід спрямований на утвердження української як єдиної державної мови, поширення її функціонування в усіх сферах.

Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x