Аномальне тепло радує черкащан і турбує науковців

Аномальне тепло радує черкащан і турбує науковців

Цього року в Україні незвична осінь. Жителі області дивуються і радіють неочікуваному продовженню літа, а от науковці б’ють на сполох. Адже така аномалія нашкодить врожаю наступного року. Востаннє повітря в жовтні так прогрівалося майже століття тому – у 1927 році.

– Весь вік працюю на землі, а такого ще не бачила, – дивується постійна читачка «Нової Доби» Горпина Микитівна Перекотенко в листі, який днями прийшов на редакційну пошту. – Полуниця зацвіла, малина, суниця, думаю, якби в серпні картоплю посадили, то вже б оце врожай збирали. І не лише ж трава переплутала строки, он абрикоса цвісти починає, вишня набубнявілась. А днями сидимо з дідом моїм, б’ємо горіхи на пляшках. Ну, знаєте ж, що цього року вродило, як не перед добром того зерня. То ми назбирали кілька мішків, навчилися розбивати гарно, щоб ціленькі були, а діти в місто возять і здають десь. Так от, сидимо в літній кухні, а дід мій і каже: «А глянь, Горпино, що то воно біліє на акації, чи не птиця яка заплуталася, бо я без окулярів, а ти ще й молодша». Ну, це він сміється з мене постійно, бо на місяць старший. Придивляюся, придивляюся, аж вийшла надвір. А воно, знаєте, що? Та акація ж цвісти почала! То що ж це воно в світі робиться, і куди далі піде? А грибів бачили скільки? А врожаї садовини цього року які були: вишні, сливи, яблука, горіхи! Я не знаю, чи правда, а колись старі люди казали, що отак природа балує перед якимись страшними подіями, ну, війнами великими чи голодоморами. Аби оце хоч не наврочити.

Такі відгуки про надзвичайно теплу погоду останнім часом приходять не лише з Христинівщини, а й з усієї області. Хоча деякі жителі й дивуються аномальному теплу, більшість із них радіє з цього приводу, адже є додатковий привід не вмикати опалення і насолоджуватися дарунком погоди. Вчені ж не розділяють цієї радості.

− Останнім часом ми все більше звикаємо до «аномалій» у погоді. Якісь країни заливає дощами, інші палить засухою. В Африці випадає сніг, а в Європі – небачена спека ціле літо. Україна не є винятком, і ми також стаємо свідками змін погодних явищ на незвичні для нас. Тепла і тривала цьогорічна осінь також здається аномальною. Це не означає, що раніше не траплялися роки з теплою осінню. Проте щороку як в нашій країні, так і в усьому світі фіксують нові температурні рекорди, які свідчать про загальну тенденцію: клімат стає спекотнішим, − зазначає завідувач кафедри екології та агробіології ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Олександр Спрягайло. − Кожен із останніх 15 років був найгарячішим за всю історію метеоспостережень. Планета розігрівається швидкими темпами, і це неминуче призводить до змін у природі та людському суспільстві. Зміщуються терміни початку і закінчення вегетації, періодів активності й спокою тварин. Одні види від кліматичних змін отримують переваги і збільшують свою чисельність на планеті, інші – програють, стають рідкісними або зникають назавжди. Частину наслідків ми можемо помітити, споглядаючи активне всихання дерев у лісах і парках, зниження рівня води у криницях, «цвітіння» Дніпра ще з початку літа тощо. Інші перетворення, як то поява нетипових для України видів, закислення водойм чи засолення ґрунтів, − «невидимі» на перший погляд, але від того не менш важливі й драматичні.

Сьогодні вже всі звикли до того, що з екологією у нас не все добре, і не жаль, нерідко сприймають такі слова із байдужістю. Нинішня ж ситуація має не лише глобальне, а й цілком конкретне значення для кожного. Зокрема для аграріїв.

– Цьогорічна осінь загалом є сприятливою для аграріїв. Земля набрала достатні запаси вологи, і це сприятиме майбутньому врожаю. Наразі, якщо зробити агротехічні заходи відповідно до умов вирощування кожної культури, можна досягти максимально бажаного результату, – розповідає агроном Черкаської філії ТОВ науково-виробничої фірми «Агросвіт» Сергій Іщенко. – Довга і тепла осінь сприяє укоріненню озимини для комфортної зимівлі. Головне, щоб відбувалося поступове зниження температури, без подальших відлиг. Також варто зазначити, що для тих господарів, які вчасно посіяли озимі, існує загроза випрівання, якщо злакові підуть у зиму не в тій фазі росту. Слід обов’язково звернути увагу на шкідників, що в умовах теплої осені встигли розмножитися і продовжують це робити. Тож варто заздалегідь подбати про рослини, ужити заходів щодо боротьби зі шкідниками. Тепла погода дозволяє зробити профілактику від основних хвороб у полях і садах. Адже підготовка до зими – це запорука врожаю 2019 року.

Збільшення кількості шкідників, викликане аномальним теплом, турбує не лише професійних землеробів, а й усіх, хто з ними пов’язаний.

– На основі спостережень за зимуючими стадіями шкідників можна передбачити по області осередково підвищену чисельність і шкодочинність наступних шкідників: наразі збільшилась кількість личинки хрущів, багатоїдних шкідників, осередково збільшена кількість листогризних і підгризаючих совок, також підвищена кількість злакових мух на полях, осередково – хлібних жужелиць, – зазначає начальник відділу прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Ірина Іщенко. – Тож варто звернути увагу на засоби боротьби саме з перерахованими видами шкідників для попередження знищення майбутнього врожаю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x