Домашня допомога при болях у шлунку

Домашня допомога при болях у шлунку

Останнім часом хвороби органів ШКТ змушують звертатися до лікаря все більшу кількість людей. Для успішного лікування необхідно визначити, з якої причини болить шлунок, а зробити це в домашніх умовах не так просто. Проте іноді обставини складаються так, що робити вдома щось при болі в шлунку доводиться без професійної медичної допомоги. В такому разі можна спробувати зменшити хворобливі відчуття за допомогою підручних засобів.

Якщо раптом відчули біль у шлунку, спочатку спробуйте впоратися з ним без таблеток. Насамперед звільніть живіт від додаткового тиску, послабивши ремінь або гумку на поясі. Ще краще – повністю зніміть одяг, що стискає живіт. Ляжте зручніше й обережно помасажуйте живіт легкими рухами руки навколо пупа за годинниковою стрілкою протягом 5–7 хвилин. Потім випийте трохи теплої кип’яченої води або негазованої мінеральної води. У деяких випадках це єдине, що потрібно зробити, якщо болить шлунок: дискомфорт потихеньку зникає. Якщо ж від цього ніяк не легшає і шлунок все ще болить, з’ясуйте характер болю й наявність інших симптомів.

Якщо біль у животі й нудота не супроводжуються підвищенням температури тіла або частими приступами нудоти, з ними можна цілком впоратися в домашніх умовах. Якщо ж при болю у шлунку відчуваєте нудоту, треба викликати блювання. Зазвичай після цього хворому стає легше. Щоб зняти біль у шлунку після блювання, можна вжити один із засобів народної медицини: м’яту перцеву, ромашку аптечну, відвар листя подорожника, звіробій, іван-чай, прополіс.

Що не можна робити?
Не знімайте біль у животі за допомогою анальгіну, аспірину, парацетамолу або інших доступних знеболювальних препаратів. Це порушить симптоматичну картину захворювання і може ввести в оману лікаря, якщо раптом знадобиться його термінова допомога. Не можна при болях у шлунку вдома намагатися полегшити їх за допомогою грілки. Тепло може прискорити розвиток запальних процесів і призвести до погіршення самопочуття. При печії не варто приймати водні розчини харчової соди. Дехто використовує ще небезпечніший спосіб: змішує соду зі спиртовим оцтом, заливає суміш водою і швидко випиває. Це призводить лише до короткочасного полегшення, та й то не у всіх випадках. Деякі люди намагаються заїдати біль у шлунку, що призводить лише до погіршення самопочуття. У таких випадках краще навпаки відмовитися від їжі на кілька годин. Вживання чорного чаю або кави може посилити спазми у шлунку.

Реклама

3.3 7 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x