Роботи в саду й на городі в листопаді

Роботи в саду й на городі в листопаді

Земля та плодові дерева, які віддали влітку і восени багатий урожай, потребують особливого догляду. Тому уміння правильно виконати агротехнічні роботи допоможуть не лише рослинам, а й самому господарю, забезпечивши його хорошим врожаєм майбутнього сезону.

У листопаді продовжують перекопувати грядки, залишаючи на зиму землю у великих грудках. У них за зиму накопичиться достатньо вологи, що сприятливо позначиться на весняному посіві розсади або насіння. На городі не можна залишати ніякого бадилля, слід ретельно спалювати все сміття. Зібране насіння слід ретельно просушити, стежачи за тим, щоб на ньому не з’явилася гниль чи цвіль.

Якщо погода в листопаді підходяща, морози ще не настали, можна продовжувати посів холодостійких культур насінням. У листопаді у відкритий грунт висаджують різні види капусти, цибулю, кріп, петрушку, моркву, буряк.

Триває підготовка добрив до нового сезону – в компост додають гнойову рідину, поливають його водою, перелопачують бурт.

Один з найважливіших заходів у саду – осіння обрізка дерев. Варто зазначити, що санітарну обрізку плодових необхідно проводити за потреби, щоб запобігти розвитку хвороб на пошкоджених поверхнях деревини, тому восени можна позбутися сухих та зламаних гілок. Місце зрізу обробляють садовим варом.

До формувальної обрізки садових культур варто приступати тільки після того, як опаде листя. Листопад для цієї роботи – найкращий місяць, адже більшість дерев вже скинула своє листя.

У молодих яблунь класичних сортів гострим секатором видаляють до чверті довжини на приростах цього року. У яблуневих дерев, які досягли п’ятирічного віку, потрібно провести обрізку гілок приблизно на третину. Якщо крона дерев густа, обрізку проводять інтенсивніше, видаляючи гілки, що ростуть вглиб крони і під кутом 90 градусів до скелетних гілок. Старі яблуні омолоджують поетапно, проводячи обережну обрізку три роки поспіль. Старі сучки видаляють за допомогою пилки, не забуваючи дезінфікувати інструменти й обробляти рани.

Дуже важливо правильно обрізати колоноподібні яблуні, у таких сортів не можна видаляти центральний стовбур. Це може призвести до надмірного розгалуження. Інші гілки слід обрізати кардинально, наступної весни приріст нової крони буде прямо залежати від кількості обрізаних гілок. Дозволяється видаляти до 50 % крони.

Грушевим деревам восени можна провести за необхідності тільки санітарну обрізку. При цьому не можна проводити роботи при зниженні температури до мінусових позначок. Формування крони груш найкраще перенести на весну.

Обрізка сливи восени проводиться після опадання листя. Основний стовбур робіть коротше до 2,5 метра. Гілки крони сливи можна вкоротити на 1/3, вирізати повністю варто тільки хворі і зламані. А також ті, що ростуть усередину крони. Обрізку старих слив слід відкласти на весну, оскільки ці дерева схильні до камеді. Це може негативно вплинути на здоров’я рослини в морозні зими.

Персикові дерева і абрикоси, як і вишню, піддають тільки санітарній обрізці, стежачи за ретельною обробкою кожної рани на тілі дерева.

Штамби дерев можна побілити, якщо ці роботи не були виконані в жовтні. Осінній побіл захистить стовбури плодових від впливу морозу взимку та весняних сонячних опіків.
У листопаді можна приступати до заготівлі живців культурних рослин для весняних щеплень. Слід зазначити, що ці роботи потрібно завершити до заморозків. Найпродуктивніші живці отримують з доспілих пагонів цього року, які виросли з південного боку дерева. Нарізані живці зв’язують у пучки по сортах, маркують етикетками і закладають на зимівлю в льох або холодильник.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x