У Кам\’янському лісгоспі розпочалися роботи з посіву жолудя

У Кам\’янському лісгоспі розпочалися роботи з посіву жолудя

Роботи з посіву жолудя у лісових розсадниках наразі тривають в усіх лісництвах ДП «Кам’янське лісове господарство». Виключно осінній посів практикують протягом останніх десяти років на підприємстві – саме у такий спосіб вирощують відмінні сіянці для лісовідновлення. Про це «Нова Доба» дізналася у прес-службі Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Основною лісоутворюючою породою, яка зростає у лісових масивах підприємства, є дуб, тож головна увага традиційно приділяється заготівлі жолудів та вирощуванню сіянців дуба. Цьогоріч у всіх лісництвах Кам’янського лісгоспу зібрано близько 10 тонн жолудів дуба звичайного. Майже 60 % від загальної кількості жолудів зібрали на постійних лісонасіннєвих ділянках.

Близько семи тонн жолудів заплановано висіяти у лісові розсадники – це насіння вже пройшло передпосівну обробку. Решта жолудів зберігатимуться у відповідних умовах, а навесні будуть використані при створенні лісових культур безпосередньо на лісових ділянках.

Усі лісові розсадники в лісництвах огороджені парканами – це дозволяє убезпечити пошкодження сіянців дуба дикими кабанами. Аби убезпечити посіви від вимерзання, у деяких лісництвах практикують мульчування розсадників. Проте такі дії здійснюють як то кажуть «про всяк випадок», адже проблем із вимерзанням посів не було ні разу. Цієї осені погодні умови сприяють здійсненню посівів – на площах, де висівається жолудь, попередньо проведено комплекс механізованих робіт з підготовки ґрунту (оранка, дискування, боронування, нарізання рядків).

Як зазначає директор Кам’янського лісгоспу Віталій Верес, ще однією перевагою осіннього посіву лісорозсадників є те, що саме у такий спосіб вдається все встигнути у досить стислі весняні агротехнічні терміни та виростити якісний посадматеріал. Грунти у лісництвах ДП «Кам’янське лісове господарство» переважно важкі й довго просихають, тож лісівники не переймаються питанням посіву лісових розсадників навесні, а вчасно виконують усі інші лісокультурні роботи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x