14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

За останні роки цукровий діабет набув масштабів великої медичної та соціальної проблеми у всьому світі, включаючи і Україну. Входить у трійку найбільш поширених захворювань після серцево-судинних та онкологічних. За даними ВООЗ у світі зареєстровано 422 млн. хворих на діабет, в Україні 1,5 млн. людей з цукровим діабетом. Але на думку експертів, реальна кількість людей з невиявленим діабетом може перевищувати офіційну статистику в 2-2,5 рази. Про це повідомляє КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР».

Згідно статистичних даних у м. Черкаси за 9 місяців 2018р. зареєстровано 9289 хворих на цукровий діабет, із них з ускладненнями 4005 чоловік. Дорослих хворих – 9221, підлітків і дітей – 68. В цілому по м.Черкаси захворюваність на цукровий діабет за останні 3 роки зросла на 10%. Значною мірою це пов’язано з низькою інформованістю населення про необхідність своєчасного виявлення та лікування цукрового діабету. Простим і доступним діагностичним методом є обов’язкове визначення цукру в крові, особливо особам із групи ризику (з надмірною масою тіла, артеріальною гіпертензією, спадковістю, жінкам , які народили дитину більше 4 кг тощо).

Цукровий діабет (ЦД) – це захворювання, основною характеристикою якого є стійке підвищення цукру в крові. Основні прояви ЦД – надмірна спрага, часте сечовиділення (особливо в нічний час), зниження маси тіла, підвищена втома, судоми в литкових м’язах, сухість і свербіж шкіри, нечіткість зору, нудота. Щоб запобігти захворюванню, особам з групи ризику необхідно дотримуватись здорового харчування, а саме: харчування повинно бути повноцінним: містити достатню кількість білків, жирів, вуглеводів. Обмежити в раціоні їжу, що містять вуглеводи (цукор, цукерки, тістечка); тваринні жири, споживання солі, алкогольних напоїв. Віддавати перевагу рослинним жирам. На Вашому столі завжди повинні бути свіжі овочі.

Шановні жителі м. Черкаси, якщо Вам був поставлений діагноз «цукровий діабет», відразу приступайте до лікування і контролю захворювання, тому, що це є нерозривним комплексом мір спрямованих на підтримку вашого організму в нормальному стані. Допомогти собі може лише сам пацієнт, дотримуючись дієтичних рекомендацій і виконуючи призначення вашого лікаря. Не довіряйте обіцянкам про лікування діабету чудодійними методами, звертайтесь до Вашого сімейного лікаря.

З 6 по 9 листопада 2018 року з метою раннього виявлення та профілактики поширення цукрового діабету серед населення міста, та надання вчасної та якісної медичної допомоги; за підтримки Департаменту охорони здоров’я та МП ЧМР. закладами охорони здоров’я міста Черкаси була проведена міська акція.

У ці дні всі пацієнти медичних закладів запрошувались в лабораторії для визначення глюкози крові, вимірювання артеріального тиску, консультацій лікарів – ендокринолога, хірурга, невропатолога та офтальмолога. Під час проведення акції оглянуто 5418 осіб, із них чоловіків – 1450, жінок – 2768, дітей – 1200. Проведено аналізів – 2100. Вперше виявлено підвищення глюкози в крові у 80 осіб (всі направлені на консультації до фахівців). Взято на диспансерний облік – 50 осіб, із них чоловіків – 16 , жінок – 34. Пацієнти з груп ризику отримали інформацію про профілактику, виникнення цукрового діабету та його ускладнення.

Шановні жителі міста Черкаси! Пам’ятайте, що цукровий діабет – невиліковний! Своєчасно звертайтесь до лікарів, один раз на рік проходьте медичні огляди з дослідженням кількості цукру в крові, щоб своєчасно виявити захворювання. Знайте, що хворобу краще попередити, ніж лікувати!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x