Як відбуватиметься зимівля рослин на Черкащині (ПРОГНОЗ СИНОПТИКА)

Як відбуватиметься зимівля рослин на Черкащині (ПРОГНОЗ СИНОПТИКА)

Із 13 листопада на Черкащині розпочалася метеорологічна зима. Це значить, що відбувся перехід середньодобової температури повітря у бік від’ємних значень. Разом з морозами випав перший сніг. Мінімальна температура в повітрі не опускалася нижче 7°, а мінімальна температура грунту на 3 см – нижче 4°

Як повідомляють в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології, така погода загрози для зимуючих культур не несе. Умови для вимерзання створюються при різкому зниженні температури повітря та морозах нижче 15°. А при середньодобовій температурі від 0 до 5 градусів морозу, що спостерігається саме зараз, проходить другий етап загартовування рослин. Впродовж другої фази відбувається зневоднення клітин.

Здатність до загартування мають не тільки озимі культури, а всі зимуючі культури, які мають кореневу систему та закінчили процеси росту. Рослини південного походження взагалі до загартування не здатні. Тому необхідно подбати про захист винограду південних сортів від майбутніх морозів, також слід прикрити часник, що не встиг вкоренитися.

За прогнозом синоптиків, у найближчі 10 днів зимівля рослин продовжуватиметься цілком задовільно, хоча погода очікується досить мінливою з періодичними опади у вигляді снігу (17, 20-21, 24-26 листопада), вдень 21 листопада – дощу. У більшості днів температурний фон істотних змін не зазнає. Вночі 3-8°морозу, вдень -3 +2°. Лише 20-21 листопада дещо потеплішає – вночі від 1° тепла до 4 ° морозу, вдень від 1° морозу до 4° тепла.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x