Сезон опалення по-смілянськи

Сезон опалення по-смілянськи

Вже не перший рік жителі Сміли зустрічають зиму з транспарантами в руках і мітингами під райрадою. Але такого розголосу, як цього року, подія ще не набувала. У битву за обігрів районного центру цього разу втрутилися досить потужні сили.
Для мешканців деяких населених міст області осінньо-зимовий сезон щороку тісно пов’язаний із виникненням складних проблем, які практично неможливо розв’язати власними силами. У першу чергу йдеться про опалення. Для когось проблема впирається в збільшення вартості газу, в когось в черговий раз під час випробувань, які чомусь проводити потрібно саме тоді, коли надворі лежить сніг, розриває труби. Але є в області одне містечко, яке завжди «радує» повним колапсом. Вже не перший рік жителі Сміли зустрічають зиму з транспарантами в руках і мітингами під райрадою. Ще минулого року рятувати смілян від холоду в домівках прїжджав Саакашвілі. Але такого розголосу, як цього року, подія ще не набувала. У битву за обігрів районного центру цього разу втрутилися досить потужні сили.

З 12 листопада в місті Сміла через відсутність теплопостачання через борги теплопостачальної компанії перед «Нафтогазом України» призупинили роботу школи і дитячі садки, лікарні працюють в обмеженому режимі. У місті оголошено надзвичайний стан. Активісти з міста Сміла Черкаської області, яке залишилося без опалення, влаштували пікет під будівлею Кабінету міністрів. Люди вимагали, щоб їм до будинків дали тепло. Мітингувальники говорили, що прийшли під Кабмін з відчаю, бо мерзнути у своїх квартирах більше не можуть. Вони зверталися до місцевої влади, але безуспішно.

Сезон опалення по-смілянськи

Ситуація в місті набула нечуваного розголосу. Президент Петро Порошенко особисто звернувся до міської влади міста Сміла, Державної служби з надзвичайних ситуацій та інших державних структур з вимогою подати тепло в квартири жителів міста. Про це він сказав під час оперативного штабу ДСНС з питання початку опалювального сезону в Смілі.
– Даю Вам кілька годин, доповісти мені як президенту, щоб тепло було запущено, і газ також, – заявив Президент України Петро Порошенко. Він додав, що якщо буде опір з боку місцевих депутатів і міського голови Сміли, тоді Верховна Рада призначить дострокові вибори. – Але якщо хтось в Смілі, або навіть у Києві, не може прийняти рішення, чи боїться зірвати пломбу, я приймаю це рішення. Негайно дайте людям газ і тепло під мою відповідальність. Опалення в містах – пряма відповідальність міської влади і що саме для цього впроваджується децентралізація. Крутити вентиль – це справа не Президента, я цим не займався і займатися не буду, – підкреслив Порошенко.

Присутній на засіданні оперативного штабу віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко повідомив, що тепло є у всіх містах, крім Сміли.
– 1146 підприємств по Україні. Не подається тепло тільки в місті Сміла. Уточнюю, 20 котелень, які не працюють в Україні, знаходяться в Смілі. Все це завдяки, в першу чергу, безвідповідальності місцевої влади, – зазначив він.

У НАК «Нафтогаз» України пояснюють, що причиною відсутності опалення в Смілі є бездіяльність органів місцевого самоврядування та теплопостачальника.
– Минулого опалювального сезону були ті ж самі проблеми. За рік нічого не змінилось. Через цю бездіяльність страждають мешканці міста. Це не припустимо, – йдеться у повідомленні НАК.

Сезон опалення по-смілянськи

У зв’язку з проблемою, що виникла в місті, Смілу відвідала і Юлія Тимошенко. Площа перед будинком райради в Смілі заповнена вщерть. Хтось прийшов, бо цікаво подивиться на столичну гостю, хтось виконує чиєсь доручення, але відчувається, що більшість людей таки переймається питанням опалення. І не дивно, адже холод допікає всім.
– Я приїхала з командою підтримати людей, які відстоюють своє право на тепло. В Україні так склалось, що діє не держава і не влада, які мають просто виконувати свої обов’язки – а народ на революціях чи протестах має дати копняка, – говорить лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко. – І тоді рух починається. Саме завдяки стійкості і наполегливості громадян вище керівництво держави почало якісь дії, щоб в Смілі було тепло. І нема чого зараз виставляти себе героями. Холод в оселях українців – це прямий наслідок рішень Порошенка підняти ціну на газ. Президент однією рукою тримає газові родовища, а іншою стукає по столу та вимагає зривати пломби. Це смішно. Не крадіть, тоді не доведеться зривати пломби. Ми щойно об’їхали цілий ряд котелень. Там немає ніяких пломб. Місцеві «діячі» просто позаварювали намертво труби, по яких мав іти газ. В окремих місцях грубо вирізані цілі секції труб. Люди дуже злі і мають на те всі підстави. Я хочу нагадати Києву, що Сміла – це козацький і гайдамацький край. Люди, коли їх довести, самі можуть кому завгодно пломби позривати… Разом з коронками й коронами. Я звертаюся до корумпованої верхівки України: негайно дайте людям тепло!

З приводу ситуації, що склалася, журналісти «Нової Доби» звернулися і до представників інших політичних сил в області.

Сезон опалення по-смілянськи

– Сміляни вже другий рік стають заручниками проблеми з опаленням. З одного боку Уряд своїми рішеннями прирікає цілі українські міста замерзати без опалення,з іншого – антинародна позиція Смілянської міської ради, – відзначив голова Черкаської обласної організації політичної партії «Наш край» Анатолій Нужний. – В той час, коли знаходити всі можливі шляхи для вирішення проблеми потрібно було ще минулого року і зробити все для того, щоб не допустити її повторення, депутатський корпус міськради відверто і цинічно самоусунувся від вирішення питань життєдіяльності міста. Пріоритетними для них є лише власні інтереси. Особисті «договорняки» та «деребани» затьмарили не лише очі, а й совість цих людей! Залишити без тепла ціле місто та змусити замерзати родини з маленькими дітьми, пенсіонерів, і при цьому не зробити жодного кроку для вирішення проблеми, ще раз доводить, що комусь ця ситуація однозначно вигідна. В той час, коли смілянську проблему обговорює вся країна, депутати міської ради зайняті виділеннями земельних ділянок для встановлення чергових МАФів для набивання власних кишень.
Політичною партією «Наш край» ще на початку року зареєстровано у Верховній Раді законопроект №7408, який запобігає відключенню об’єктів соціальної інфраструктури та їхніх постачальників тепла від газу. А народним депутатом України Сергієм Шаховим зареєстровано проект постанови про встановлення тимчасового мораторію на відключення населенню України послуг з постачання електроенергії та газу під час опалювального періоду №8108. Тому необхідно терміново приймати кардинальні рішення щодо негайного вирішення проблеми та притягнення до відповідальності тих, хто допустив створення цієї ситуації.

Сезон опалення по-смілянськи

– Ситуація в місті Сміла, яка вже триває не перший рік, свідчить про неефективний менеджмент діючої влади по всій вертикалі, – відзначає голова Черкаської міської партійної організації Аграрної партії України Інна Кукуленко-Лук’янець. – Сьогодні шукають винних, перекладають відповідальність на місцеву владу, проведуть перевибори, змінять на іншу, але ситуацію на місцевому рівні це не вирішить.
В суспільстві, як і в державі, котра себе поважає мають бути цінності. Найвища цінність будь-якого суспільства – це Людина. Тому, однозначно, що люди не повинні ні в якому випадку залишатися заручниками неефективного менеджменту влади. Дуже прикро, що цінність людини знецінилася в сучасній українській державі.
Важко сказати, як саме правильно вийти з цієї ситуації в законодавчому руслі саме зараз, але в майбутньому потрібно набагато суворіше ставитися до укладання договорів з приватними структурами. Особливо жорсткі умови мають бути для тих підприємців, котрі приватизують або орендують стратегічні об‘єкти, обов‘язково мають бути гарантійні зобов‘язання як, наприклад, це роблять в банках, де, навіть у разі банкрутства, люди отримують свої вкладення. І однозначно має бути конкуренція між підприємствами, це чи не єдина умова, котра змушує підприємців розвиватися, удосконалювати надання послуг і дбати про свою репутацію.
І, хоч я трохи повторюсь, позиція АПУ – це необхідність ліквідації структури НАК «Нафтогаз України». Якщо прибрати цю структуру, а відрегулювати роботу і взаємодію механізмів видобутку, транспортування і контролю, цього достатньо для того, щоб ціна на газ для населення знизилася і ефективність надання послуг зросла.

Сезон опалення по-смілянськи

– Коротко про ситуацію: приватна фірма, яка гріла місто багато років – «нагріла» Нафтогаз на 86млн грн (різні джерела дають різну цифру) боргу. Тепер уряд, Нафтогаз, Черкаська ОДА намагаються повісити цей борг на плечі смілян, які вчасно і в повному обсязі сплачували за спожитий газ, – говорить депутат обласної раби від ВО «Свобода» Сергій Воронов. – Борг виник тоді, коли сміляни платили за газ – «СмілаЕнергоінвест» виводила ці кошти через фіктивні послуги на фіктивні фірми, відконвертовуючи готівку. Що робив Нафтогаз в цей час і правоохоронні органи?! Існує думка, що боргових мільйонів вистачало аби поділитися із багатьма чиновниками та нардепами, які вміло закривали на це очі.
Сьогодні названі структури вимагають у смілян знову заплатити за ту саму послугу, за яку вони вже сплачували. Сміляни і здоровий глузд кажуть, що це занадто.
Без реструктуризації чи відшкодування боргу ніхто тепло подавати не хоче. Місто в заручниках у своїй же країні.
Який вихід існує сьогодні!? Місту взяти борги на себе і знову сплатити за вже спожитий газ, або законодавчого врегулювання питання, зокрема тут: ЗУ «Про теплопостачання». Стаття 22. Умови зміни права власності та особливості правонаступництва зобов’язань у сфері теплопостачання. Розумію, що закони не мають зворотньої дії, але наразі борги не визнані містом і не взяті до погашення із зрозумілих причин, а це може цілком означати, що місто зможе працювати за новим, зміненим законодавством, який цілком міг би спробувати внести депутат-мажоритарник з 198 округу, але йому подобаються методи піару навколо цього питання. Але час для змін і поправок згаяний.
Згаяний він і міською чи обласною владою, хоча ще рік тому на громадському віче, сесіях Смілянської міської та Черкаської обласної рад я звертався до влади акумулювати весь фінансовий ресурс і спрямувати його на будівництво твердопаливних котелень, або створення міської програми переходу жителів на індивідуальне опалення.
Не дослухались. Не почули. Не зробили нічого. Натомість весь рік боролися за владу в місті і жалюгідні фінансові потоки. Тож нині тепло у місто можна подати лише вольовим рішенням державного керівництва, забезпечивши реалізацію постанови Кабміну про безперебійне теплопостачання, а поки десятки популістів-демагогів будуть красуватися перед камерами ЗМІ говорячи про проблему, але натомість не пропонуючи ніяких варіантів вирішення ситуації.
І окрім всього: Сміла потребує повного перезавантаження еліт. Існуючі «еліти» не здатні виводити місто із таких ситуацій.

В прес-службі ЧОДА повідомили, що роботи по запуску теплопостачання в Смілі відновлено сьогодні, з 07.30 ранку.
Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко відзначив, що на цей момент у робочому режимі по подачі теплоносія працює 9 котелень. Підключено газопостачання на 15 котелень (з 20), на які заживлено 8 дитсадків, 9 шкіл, 3 лікарні та 77 житлових будинків з 152. Тепло вже подано в 4 дитсадки, 5 шкіл, 3 лікарні та 47 житлових будинків.
Про хід підключення інших 5 котелень і вихід на робочий температурний режим обіцяють інформувати додатково.

Чи буде нинішній колапс останнім в історії міста, і які наслідки матиме для містян таке втручання політиків, дізнаємося згодом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x