Найпоширеніші міфи про кактуси

Найпоширеніші міфи про кактуси

Незвичайні колючі рослини, які майже ніколи не радують своїх господарів квітами, сьогодні можна знайти в кожному домі. Маленькі зелені «їжачки», що схожі більше на чудернацьких тваринок, ніж на представників рослинного царства, чомусь особливо припали до серця українським господиням. На жаль, вони взагалі не властиві нашій кліматичній зоні і в дикій природі на теренах України не трапляються. Можливо, саме тому довкола них утворилося так багато найрізноманітніших міфів. Деякі з них спробуємо спростувати.

Не достатньо поливати раз на місяць
Якщо ви хочете, щоб ваші кактуси не просто «виживали», а радували око, поливати їх потрібно так само, як і інші кімнатні рослини. Потроху, але через день-два. Під час сильної спеки (понад 35° С) у кактусів настає другий період сну. В таких умовах достатньо лише щоранку обприскувати рослини з пульверизатора. Перший період відпочинку, як відомо, відбувається взимку, але лише в тому разі, коли кактуси стоять у приміщенні, де температура не піднімається вище + 15° С. Тоді поливати їх не потрібно взагалі.

Спека має бути помірною
Інколи кактуси виставляють прямо на найпалкіше місце на підвіконні, вважаючи, що там їм буде найкраще. Це не зовсім правильно. Взагалі високу температуру люблять лише ті сукуленти, що походять з Північної Америки (маміллярії, опунції тощо). Тільки люблять вони не спеку, а пряме сонячне світло. Ще й бажано, щоб воно не було пропущене крізь віконне скло, яке, як відомо, затримує ультрафіолетове випромінювання. Решті ж кактусів, а їх більшість, до вподоби вранішнє або вечірнє сонце, тому краще розміщувати їх на підвіконні вікон, що обернуті на південний захід або південний схід.

Кактуси теж люблять дихати повітрям
Багато хто вважає, що кактуси не можна виносити з кімнати на вулицю. Це неправильно. Більше того, ці рослини варто загартовувати. Так вони краще справляються з хворобами і шкідниками. Високогірним кактусам (наприклад, любивіям) перепади температур взагалі необхідні для нормального росту і цвітіння. Вперше кактуси виносять надвір за хмарної погоди і ставлять на місце, яке зазвичай гарно освітлюється сонцем і злегка провівається вітром. Там і залишають.

Увага потрібна всім рослинам
Більшість переконана, що кактуси не потребують багато уваги. Тут все залежить від того, яке значення вкладати в це «багато». Їх потрібно поливати, оприскувати з пульверизатора, протирати від пилу й павутини, захищати від протягів, хвороб і шкідників. Крім того, кожен вид кактусів потребує особливого догляду, підживлення, пересаджування та ще багато іншого. Звісно, якщо хочете, щоб десь у закутку підвіконня самотньо стояла хвора, погризена шкідниками, брудна напівзасушена колючка, доглядати за нею і справді не потрібно, але навіщо тоді взагалі вам живий зелений друг?

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x