Як відрегулювати пластикові вікна на зиму

Як відрегулювати пластикові вікна на зиму

Сьогодні мало кого вже можна здивувати пластиковими вікнами. У багатьох удома вони вже давно стали звичними. Водночас багато людей просто не знає, що, на відміну від дерев’яних, пластикові вікна потребують догляду не лише від господині, а й від господаря. Принаймні двічі на рік для обслуговування механізмів вам знадобляться викрутка і спеціальний гранчастий ключ, який можна придбати в будь-якому магазині інструментів. Крім постійного змащування, пластикові вікна потребують також тонкого налаштування в режимах «зима–літо».

Сучасні пластикові вікна, які відкриваються, можна регулювати. Регулювання проводять в осінній і весняний періоди напередодні різкої зміни температури на вулиці. Воно дозволяє змінити притиск стулки і тим самим збільшити або зменшити ступінь вентиляції. Взимку цей притиск має бути сильнішим, а влітку його зменшують, щоб вентиляція в приміщенні стала сильнішою. Здійснити регулювання досить просто навіть без допомоги спеціаліста.

Відчиніть вікно. На боковій поверхні побачите циліндричну випуклу головку, її ще називають ексцентриком або цапфою. Таких головок може бути кілька. На голівці зроблено два прорізи – короткий і довгий, що виходять із середини. Всередині є отвір, призначений для фіксації ключа. Якщо короткий проріз вказує на гумову прокладку вікна, то ексцентрик займає положення «літо». Якщо – в протилежний бік (на петлі), то це відповідає зимі.

Провернути ексцентрик можна за допомогою шестигранного ключа №4 або плоскої викрутки. Іноді циліндр провертається навіть пальцями, треба лише трохи відтягнути його на себе і потім прокрутити. Якщо ж регулювати пальцями не виходить, можна застосувати плоскогубці. Шестигранний ключ іноді входить у комплект поставки, він також є у всіх велосипедистів-любителів, в крайньому разі його можна купити спеціально для пластикових вікон.

У різних механізмів пластикових вікон регулювання може трохи відрізнятися, оскільки відрізняється кількість ексцентриків, а також їхня конфігурація. Є вікна, у яких циліндри розташовані по периметру стулки, тобто вони можуть перебувати знизу, зверху і обабіч петель. Щоб провернути ексцентрики, що розташовуються зверху, треба відчинити вікно, потім повернути ручку і відкинути його на позицію «провітрювання». В результаті ви зможете бачити ексцентрик, який розміщений у механізмі «ножиць» вікна.

Буває, що на ексцентрикові немає насічок або є тільки одна. У цьому випадку положення «літо» або «зима» можна визначити за відстанню від краю ексцентрика до гумки або до кінця металевої фурнітури. Воно має бути максимальним. Якщо є лише одна маленька насічка, то вона в літньому положенні вказує вниз або вгору.

Різниця між найбільшим і найменшим притиском стулки вікна становить 2 мм. Цього цілком достатньо, щоб збільшити чи зменшити приплив свіжого повітря в квартиру або будинок.

Зимовий режим здійснює додатковий тиск на ущільнювальну гумку. Для нових вікон рекомендується його не встановлювати, обмежуючись «літнім». На «зиму» можна повернути тільки через рік-два служби і в разі великих морозів.

Всі рухомі частини віконного механізму бажано змащувати двічі на рік. Робити це можна за допомогою технічного вазеліну або машинного масла, підійде також силіконове мастило. Пил можна видаляти сухою ганчіркою, пензликом або пилососом. При дотриманні рекомендацій віконна система прослужить максимально довго, не пропускаючи протягів і зберігаючи тепло.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x