«Молочні ріки» й доглянуті поля

«Молочні ріки» й доглянуті поля

СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» господарює у Жашківському районі в семи населених пунктах: у самому Жашкові та селах Зелений Ріг, Житники, Пугачівка, Сорокотяга, Скибин і Тетерівка. В обробітку – 9 тис. 235 га землі. Також у структурі фірми є Жашківський автопарк, який налічує 28 КамАЗів. Загалом підприємство надає роботу 350 селянам.

Із турботою про людей

– Здебільшого займаємося вирощуванням зернових культур: соняшник, кукурудза, соя, ячмінь, пшениця. А також – цукровий буряк. Ще в Сорокотязі маємо ферму ВРХ, – розповідає про господарство його керівниця Тетяна Ремінна.

Засновники, керівники, спеціалісти підприємства постійно працюють над удосконаленням технології вирощування сільськогосподарських культур і ведення тваринницької галузі, що дає свої результати. Та найбільшою цінністю на підприємстві є працівники.
– Я не хочу виділяти персонально когось, адже кожен на своєму робочому місці є гвинтиком великого механізму і його праця важлива, аби цей механізм працював справно. Механізатори і доярки, водії та різноробочі, спеціалісти, обліковці, завідувачі складів – всі добросовісно виконують свою роботу, – говорить керівниця.
Більше 4 тисяч пайовиків довірили СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» свої паї, за що мають достойну орендну плату – близько 5 тисяч гривень на 1 га, а ще кошти на оранку присадибних ділянок у розмірі 1 тис. грн.
Також СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» займається не лише виробництвом, а приділяє велику увагу вирішенню соціальних питань у селах, де орендує землю.
− Щороку більше мільйона гривень витрачається на ремонт доріг, прогортання снігу взимку, утримання соціальних працівників у населених пунктах, які займаються благоустроєм, надаємо допомогу на поховання пайовиків, харчування дітей у школах та дитячих установах, на проведення різних культурно-масових заходів у селах. На жаль, усі перераховані мною заходи – це невеличка часточка від тієї потреби, яку мають на сьогодні люди у своєму житті, – каже Тетяна Миколаївна.

Хто що знає, той і хліб заробляє

У сфері агрономії вже 12 років працює Петро Цибульський, каже, що пройшов усі ланки, починаючи від тракториста. Нині став головним агрономом Жашківської філії СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”», на цій посаді лише півроку – до цього працював дільничним агрономом.

«Молочні ріки» й доглянуті поля

– Прагнув завжди чогось більшого, тож став головним агрономом і вважаю свою роботу максимально творчою з усіх попередніх, − розповідає пан Петро. – Головному агроному треба вміти імпровізувати, тут немає усталених шаблонів – у кожній ситуації потрібно думати, жоден рік ситуація ще не повторилася – щораз інші погодні умови, інші культури, на іншому місці посаджені. Наша мета – щороку отримувати максимальні врожаї.

Основними культурами на підприємстві є кукурудза – 3 207 га, озима пшениця – 1 324 га, цукровий буряк – 1 750 га, ріпак – 227 га, ячмінь – 458 га, соняшник і яра пшениця – по 600 га, також вирощують культури на зелені корми.

«Молочні ріки» й доглянуті поля

Олександр Волохатюк працює трактористом у Жашківській філії СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» вже 9 років.
– Робота мені подобається, інакше вже б давно пішов, – жартує чоловік. – А ще подобається хороше ставлення керівництва, висока зарплата, соціальне забезпечення працівників, а особливо – харчування. Тому що робота на полі непроста й вимагає багато сил.

«Молочні ріки» й доглянуті поля

Десятий рік у СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» працює головний інженер Геннадій Осадчук.
– Загалом у цій сфері працюю 12 років, – ремонтуємо техніку агрофірми у складі команди ще п’ятьох механіків, – каже чоловік. – Обслуговуємо тракторний парк, де основу складають марки «John Deere» (шість тракторів). Також є 2 трактори «Case». Ними ми за добу можемо виорати приблизно 540−560 га. Плуги та культиватори у фірмі в основному марки «LEMKEN», маємо також потужний широкоохопний культиватор «John Deere 2210». За добу такий агрегат може покривати площу до 140–160 га.

«Молочні ріки» й доглянуті поля

Інженерну службу здебільшого обслуговує досвідчений водій Василь Кошляк, про нього у колективі кажуть «безвідмовна людина», він працює і вдень, і вночі, коли потрібно терміново підвезти запасні частини, мастила чи щось інше для уникнення надзвичайної ситуації.
– Ось зараз я привіз хлопцям на поле необхідні запчастини, – розповідає пан Василь. – Якщо потрібна буде ще якась допомога, я з радістю стану у пригоді.

«Молочні ріки» й доглянуті поля

Віктор Голубченко механізатором працює третій рік. Навесні – на тракторі, зараз навантажувачем нагортає цукровий буряк.
– Умови роботи у нас, вважаю, найкращі в районі: зарплату і аванс отримуємо вчасно, маємо триразове харчування, забезпечують достойну виплату за паї: хочеш – гроші береш, хочеш – зерном, − розповідає чоловік.

«Молочні ріки» й доглянуті поля
Водій вантажівки Іван Солод працює у фірмі 2 роки.
– Умовами праці задоволений, якби не влаштовувало щось, то шукав би іншу роботу, – каже водій. – Щоправда, потрібно скоро буде поступатися місцем молодим, бо робота водія вимагає здоров’я. Звісно, можна було б більше виконати роботи, якби полагодили дороги. Це для водія сьогодні найбільша проблема, а для автомобіля, нема чого й казати, – щодня ремонти: то ресора, то гальма, а це – велика затримка, не встигаю робити стільки, скільки б хотілося.

«Молочні ріки» й доглянуті поля

Сергій Починок, водій автомашини, возить людей на роботу.
– Моє завдання – зробити так, щоб кожен працівник вчасно потрапив на робоче місце, – каже Сергій. – На підприємстві працюють люди з навколишніх сіл, треба забрати-відвезти, то це мої обов’язки. Також вивожу на поле обіди, бо ситі працівники – вчасно зроблена робота.

Сучасна молочна ферма єдина на весь район

Молочно-товарну ферму Сорокотязької філії СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» обслуговує 26 осіб. На фермі працює 5 операторів машинного доїння й одна доярка на заміну, фуражири, трактористи, які обслуговують міксери та адміністрація.

«Молочні ріки» й доглянуті поля

Уже 8-й рік, як прийшла у сферу тваринництва в Сорокотязьку філію СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» зоотехнік Ольга Рекротюк.
– Наразі на фермі поголів’я налічує 450 ВРХ, із яких 240 голів дійного стада, – розповідає пані Ольга. − Працюємо зараз на перспективу: плануємо заповнити два приміщення дійного стада, будуємо приміщення для безприв’язного утримання корів. У планах – родильне відділення. Поголів’я постійно оновлююється високопродуктивними первістками, плануємо досягти позначки 500 голів високодійного стада. Маємо повністю автоматизовану ферму, в нас немає контакту людини з молоком. А ще я вдячна керівництву фірми за те, що маю змогу працювати у своєму селі, отримувати високу стабільну заробітну плату – це має велике значення на сьогодні. Наразі мені й робота подобається, і платять за неї добре, і нікуди не потрібно їхати. В нас у сім’ї працювати з тваринами стало вже сімейною традицією – моя мама теж була головним зоотехніком.

«Молочні ріки» й доглянуті поля

Завідувач ферми Олена Токменко у тваринництві працює більше 32-х років, 10-й рік трудиться у СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”».
– Наша ферма – єдина в районі, де постійно удосконалюється обладнання, добудовується, розширюється виробництво. Загалом 1 людина обслуговує до 50 корів, плануємо вийти на 7 тисяч валового надою в рік. Робота мені подобається, дуже задоволена умовами. Сина сюди привела – працює також у «Злагоді» слюсарем із обслуговування обладнання на фермі, – говорить жінка.

«Молочні ріки» й доглянуті поля

Про свої будні розповідає операторка машинного доїння Світлана Костючик:
– Моя робота розпочинається о 6 ранку, і до 8-ї триває ранкове доїння. Тоді можна домашню роботу зробити. Вечірнє доїння триває з 17-ї до 20-ї. Можна сказати, що я продовжую родинну традицію: моя мати працювала і дояркою, і телятницею. Тут працюю вже 4 роки – люблю худобу, не кожен піде на таку роботу, треба мати тягу до цього. Заробітною платою задоволена: 10 тисяч на місяць – достойна оплата, як на мене.

Сніжана Калюжна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x